El Constitucional admet a tràmit els recursos per a revisar la sentència del ‘procés’

Els magistrats rebutgen de moment deixar en suspens les penes de presó.

Condemnes als líders independentistes catalans
Condemnes als líders independentistes catalans

El Tribunal Constitucional ha admés a tràmit per unanimitat els recursos que van presentar nou dels dotze líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem. D’aquesta manera, deixa oberta la via per a revisar la sentència, però rebutja de moment deixar en suspens les penes de presó.

Els magistrats deneguen la sol·licitud de suspendre la sentència perquè no aprecien la urgència excepcional que justificaria una mesura així. L'assumpte no ha quedat, no obstant això, resolt del tot i el Ple acorda formar peça separada i concedir un termini de tres dies als sol·licitants d'empara i a la Fiscalia perquè efectuen les al·legacions que consideren convenients.

En quan als recursos d'empara, els magistrats, que s'han reunit de manera telemàtica, han acceptat els presentats per set condemnats per sedició: els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i el líder de Ómnium Cultural Jordi Cuixart.

També han admés a tràmit els recursos dels exconsellers Carles Mundó i Meritxell Borrás, tots dos sentenciats pel Suprem per un delicte de desobediència en el marc del denominat 'procés', ha informat el tribunal de garanties.

Tal com expliquen en les providències en les quals comuniquen l'admissió a tràmit dels recursos presentats pels condemnats per sedició, els magistrats del TC aprecien que concorre en tots els recursos una especial transcendència constitucional perquè plantegen un problema o afecta a una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest tribunal.

Quant als recursos de Mundó i Borrás, condemnats per desobediència, el tribunal de garanties aprecia en tots dos casos una especial transcendència constitucional, ja que l'assumpte suscitat transcendeix del cas concret perquè podia tindre unes conseqüències polítiques generals.

De moment, el Constitucional no s'ha pronunciat sobre els recursos d'empara d'altres dos condemnats per sedició, el exvicepresidente català Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva, ja que no havien sigut inclosos en l'ordre del dia d'aquest dimecres.

També et pot interessar

stats