El Constitucional admet a tràmit els recursos del PP contra el decret de renovació de RTVE

Consideren que xoca amb cinc articles de la Constitució i lesiona l'autonomia de les Corts Generals.

La nova administradora de RTVE, Rosa María Mateo, durant l'acte de presa de possessió el passat 30 de juliol
La nova administradora de RTVE, Rosa María Mateo, durant l'acte de presa de possessió el passat 30 de juliol / Europa Press

El Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat admetre a tràmit els dos recursos presentats per diputats i senadors del PP contra el decret llei de renovació urgent de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), han informat fonts del tribunal.

El PP va presentar al juliol dos recursos davant del Constitucional, signats per més de cinquanta diputats el primer i sengles senadors el segon, contra aquest decret amb el qual el govern central va escometre la renovació temporal i urgent de la corporació pública.

Els populars consideren que el citat decret, que va culminar amb el nomenament de Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE, va ser un "colp a la democràcia" i una "aberració jurídica contra la separació de poders".

En els recursos, al·leguen que el decret no aborda "cap mesura d'extraordinària i urgent necessitat". A més, consideren que s'hi intervé en la regulació interna del Congrés i del Senat per a seleccionar els membres del comité d'experts, els quals han d'avaluar els candidats del concurs públic per al futur consell d'administració de RTVE.

L'exportaveu del PP en el Congrés, Rafael Hernando, ha manifestat que el decret llei fa del Senat "una cambra d'adornament, sense significat de cap tipus, ni parlamentari ni polític ni jurídic". 

"Hem recorregut contra el reial decret perquè el que ha fet el govern del senyor Sánchez ha sigut passar per damunt de la institució del Senat", ha afegit la portaveu adjunta del PP en la cambra alta, Rosa Vindel, després de presentar el recurs dels senadors. Segons el PP, el decret llei xoca amb cinc articles de la Constitució (1.1, 9.3, 23.2, 72 i 86.1) i lesiona l'autonomia de les Corts Generals.

El Tribunal Constitucional ha indicat que el Congrés, el Senat i el Govern d'Espanya disposen de 15 dies per a personar-se en el procés i formular al·legacions.  

També et pot interessar

stats