La constitució de les noves Corts pas a pas

Els procediments per a la pròxima configuració de la cambra i la investidura arranquen el 16 de maig.

L'hemicicle de les Corts en una imatge d'arxiu

Els resultats estan ja damunt de la taula, però perquè les persones electes tinguen la condició de parlamentaris i el palau de Castellfort torne a estar ocupat, encara passaran unes setmanes. Els contem el camí que les 99 persones electes han de recórrer. 

El procediment de constitució de les Corts començarà el 16 de maig amb la mesa d’edat, formada per la persona més jove i la més major entre els diputats i diputades. Serà l’encarregada de coordinar l'elecció de la presidència de la cambra autonòmica, les dues vicepresidències i les dues secretaries. A més, en aquesta sessió, els 99 diputats i diputades juraran o prometran el càrrec.

Una vegada s'haja designat la presidència de la cambra, els grups disposaran de 12 dies per a presentar les propostes a la presidència de la Generalitat.

El ple d’investidura serà entre els 3 i 7 dies següents, i es proposarà a qui en les consultes realitzades haja obtingut major suport dels grups polítics. Una puntualització: no ha de ser necessàriament el partit més votat, sinó qui tinga més possibilitats de ser elegit.

La persona proposada exposarà a la cambra, sense limitació de temps, el seu programa de govern i sol·licitarà la confiança de les Corts. 

En primera votació, serà necessari obtindre majoria absoluta. Si no ho aconseguira, 48 hores després es farà una nova votació en què serà suficient una majoria simple.

Una vegada efectuades les votacions, si no obté la confiança necessària, la presidència tramitarà les propostes de la resta de candidatures.

Si en dos mesos, a partir de la primera votació d’investidura, ningú obté la confiança de les Corts, el president dissoldrà la cambra i el president de la Generalitat en funcions convocarà noves eleccions.

També et pot interessar