Es consititueix la Diputació Permanent de la XIII Legislatura

Es reunirà per primera vegada la setmana que ve per a debatre les peticions de compareixença de membres del govern.

La Diputació Permanent es reunirà la setmana que ve
La Diputació Permanent es reunirà la setmana que ve / Emilio Naranjo (Efe)

Just abans de la votació fallida per a investir el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol, el Congrés dels Diputats ha constituït la Diputació Permanent de la XIII Legislatura, l'òrgan que substitueix el ple en períodes no ordinaris de sessions o entre legislatures. En la sessió constitutiva s'ha procedit a l'elecció dels membres de la mesa d'aquest òrgan, en què PSOE i Unides Podem sumen majoria. 

Han hagut de passar quasi tres mesos des de la celebració de les eleccions del passat 28 d'abril perquè es constituïsca aquest òrgan encarregat de decidir sobre la celebració dels plens de control al govern central i sobre la compareixença de ministres en períodes inhàbils, com ara juliol i agost.

Aquest òrgan, en què hi estaran els únics parlamentaris que seguiran com a diputats i aforats si es tornaren a dissoldre les Corts en cas que se celebraren uns altres comicis, estarà integrat en aquesta XIII Legislatura per 68 diputats més la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, per la qual cosa la majoria absoluta se situa en 35 diputats. 

Amb aquesta xifra, al PSOE li corresponen 24 diputats i al PP 13, mentre que Ciutadans ocuparà 11 seients, Unides Podem, 8; Vox, 5; Esquerra Republicana, 3; el PNB, 1; i el Grup Mixt, 3. Per tant, PSOE i Unides Podem necessitaran el suport o l'abstenció d'un tercer grup per a superar el bloc de la dreta en aquest òrgan. 

Durant la sessió constitutiva de la Diputació, celebrada just abans de la primera votació de la investidura fallida de Sánchez, s'han triat les persones que ocuparan els cinc llocs de la mesa, que són, al mateix temps, membres de la mesa del Congrés. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ocuparà la presidència de la Diputació Permanent. La vicepresidència primera serà per al socialista Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, la vicepresidenta segona serà Ana Pastor, la secretaria primera estarà en mans de Gloria Elizo, d'Unides Podem, i la secretaria segona l'ocuparà Patricia Reyes, de Ciutadans. 

Els membres de la Diputació Permanent es reuniran per primera vegada la setmana que ve per a debatre les peticions de compareixença de membres del govern, tant en ple com en comissió, que ja ha començat a registrar l'oposició.

També et pot interessar

stats