El conservador Manuel Marchena presidirà el Consell General del Poder Judicial i el Suprem amb majoria progressista

El PSOE i el PP pacten el nomenament del president de l'òrgan de govern dels jutges.

El jutge Manuel Marchena en una imatge d'arxiu
El jutge Manuel Marchena en una imatge d'arxiu / Efe

El govern central i el PP han pactat el nomenament de Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, segons ha confirmat l'executiu. El termini atorgat pel Congrés perquè els grups presenten candidats per a renovar el CGPJ conclou aquest dilluns i, a l'espera de conéixer la resta de noms, l'executiu ha remarcat que l'òrgan de govern dels jutges tindrà una majoria de membres progressistes dels vint que l'integren. Seran onze de tendència progressista i nou de conservadora.  

Ciutadans es desmarca del repartiment de vocals

Després d’un cap de setmana de negociacions, el PP ha acceptat la majoria progressista en el nou CGPJ a canvi de situar un conservador en la presidència de l’òrgan del govern dels jutges, segons fonts de l’executiu espanyol citades per Europa Press. Altres fonts indiquen que Podem aspira a decidir el nom de 4 del 11 vocals progressistes. 

Ciutadans ha declinat participar en el repartiment, tot i el dret que els atorga la seua representació parlamentària. En declaracions a Tele 5, Albert Rivera ha qualificat d’escàndol i vergonya les negociacions entre el PP i el PSOE. "El poder judicial no és un supermercat", ha arribat a dir el líder de la formació taronja. 

Un magistrat conservador que ja no jutjarà l’1-O

En l’actualitat, Manuel Marchena presidia la sala penal del Tribunal Suprem i formava part del tribunal designat per a jutjar el referèndum de l'1-O. Ara, amb la seua elecció, ja no participarà en aquesta causa. 

Manuel Marchena Gómez (Las Palmas de Gran Canaria, 1959) va iniciar la seua carrera judicial el 1985 com a fiscal de l’Audiència Territorial de Las Palmas. El CGPJ el va designar el 2007 magistrat del Tribunal Suprem per a cobrir la baixa per jubilació de José Antonio Martín Pallín, fins que el 2014 la majoria conservadora de l’alt tribunal el va impulsar a la presidència de la sala penal. 

En la seua etapa com a màxima responsable d’aquesta sala, Baltasar Garzón va ser condemnat per prevaricació i expulsat de la carrera judicial, es va imputar els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i es van rebutjar els recursos contra l’entrada en presó de les defenses de l’exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, i l’expresident de Bankia, Rodrigo Rato.

Arxivament de la querella contra Rita Barberà 

Amb Marchena com a president de la sala penal, el Suprem també va arxivar la querella presentada pel PSOE i un advocat madrileny contra l’exalcaldessa de València, Rita Barberà, per mantindre 33 carrers amb noms franquistes, en contradicció amb la Llei de memòria històrica.

També et pot interessar

stats