Consens al Congrés per a precisar les actuacions policials en la 'llei mordassa'

Consideren reduir el temps d'identificació en comissaria i permetre al ciutadà fer una trucada, encara que no estiga detingut.

Policia Nacional concentrada en Barcelona.
Policia Nacional concentrada en Barcelona. / David Zorrakino (Europa Press)

Els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats han coincidit en la necessitat que la reforma de la llei de seguretat ciutadana, coneguda també com a 'llei mordassa', regule de forma més precisa com han de ser els escorcolls i les identificacions que realitza la policia.

Aquest és un dels principals acords que s'han aconseguit en la segona reunió de la ponència de la cambra baixa, que s'encarrega d'estudiar la reforma d'aquesta llei que el PP va aprovar en solitari en 2015 i que va ser recorreguda al Tribunal Constitucional pel PSOE i altres grups de l'oposició.

Entre altres assumptes, la ponència ha analitzat les potestats generals dels policies, la identificació de persones, els registres corporals externs, la restricció del trànsit i controls en les vies públiques, o les comprovacions i registres a llocs públics.

Així, els grups han acordat redactar de forma més concreta i precisa l'article relatiu als registres corporals externs, perquè quede ben diferenciat com han d'actuar els agents policials en cas que l'escorcoll siga a la via pública o a la comissaria.

També et pot interessar

stats