Consens al Botànic per a uns nous pressupostos expansius que reforcen els serveis públics

PSPV, Compromís i Unides Podem es reuneixen per a establir les bases dels comptes públics.

Els assistents a la reunió que ha tingut lloc a la seu de Podem, a València
Els assistents a la reunió que ha tingut lloc a la seu de Podem, a València / À Punt NTC

Establir els pilars bàsics dels pressupostos de la Generalitat per a l’any vinent. Amb aquest propòsit damunt la taula, s’han reunit aquest dimecres de vesprada a València les formacions que integren el govern del Botànic i ja han avançat que l’enfortiment dels serveis públics serà la columna vertebral d'uns pressupostos expansius.

Els socis de govern, que acudien a la reunió amb certes desconfiances després d’haver-se dirigit acusacions encreuades de deslleialtat, sembla que han llimat arestes i han consensuat les línies estratègiques dels pressupostos.

Per al vicesecretari del PSPV, Manolo Mata, el pressupost tindrà un objectiu bàsic, “que ningú es quede arrere en la pandèmia”. Per aquesta raó, en acabar el partit va incidir que el Consell treballarà per la completa implantació d'una fiscalitat progressiva. Mata també ha indicat que es reforçaran les plantilles dependents de la Generalitat per a poder gestionar millor la crisi de Covid-19.

Un altre dels assumptes que també s’ha tractar en la reunió han sigut les línies bàsiques per a gestionar els fons europeus per a fer front als efectes de la pandèmia. De fet, des de Compromís, la seua coportaveu, Àgueda Micó, ha reivindicat la conveniència que siguen els ajuntaments i la Generalitat les administracions que gestionen els fons europeus “perquè són les administracions més pròximes a la ciutadania i les que millor poden fer-ho”.

En clau de fiscalitat, els representants del Botànic han acordat que s’haurà d’impulsar una fiscalitat progressiva encaminada a afavorir una eixida social a la crisi. A més, en consonància amb les necessitats de la transició energètica i ecològica, s'aposta per la fiscalitat verda, com reivindicava abans d’entrar a la reunió la representant de Compromís.

Millora del finançament per a la Comunitat Valenciana

En aquest sentit, la coportaveu de Compromís ha defensat una revisió del model econòmic per a avançar cap a la transició energètica i ecològica moments abans d’iniciar la reunió. “Cal una fiscalitat verda, progressiva i justa per a distribuir la riquesa”, ha assenyalat. A més, Micó ha tornat a reclamar un nou model de finançament per part del govern espanyol. “Mentre no arribe, hem de pressionar el govern espanyol perquè compense els valencians”, ha exposat minuts abans de començar la reunió. Aquesta serà, de fet, una altra de les reivindicacions que assumiran les forces del Botànic.

La reversió de l’Hospital de Torrevella és una altra de les demandes que han plantejat Unides Podem i Compromís. Per la seua banda, la coordinadora autonòmica de Podem, Pilar Lima, que en aquest cas també representava Esquerra Unida, s'ha mostrat convençuda que els pressupostos de l’any vinent enfortiran els serveis públics, per això s’han concebut uns comptes expansius. Lima ha recordat que l’eliminació del sostre de despesa permetrà dissenyar aquests pressupostos.

També et pot interessar

stats