La Conselleria de Transparència destina el 63% del pressupost a la cooperació internacional

El conseller Manuel Alcaraz lamenta que, a pesar de destinar-s'hi 32,6 milions, encara s'està "molt lluny" del 0,7% del total dels pressupostos.

Alcaraz presenta a Les Corts els pressupostos per a 2019 de la Conselleria de Transparència i Cooperació.
Alcaraz presenta a Les Corts els pressupostos per a 2019 de la Conselleria de Transparència i Cooperació. / Europa Press

El conseller de Transparència i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha explicat aquest dimarts que destinarà el 63% del seu pressupost de 2019 a la cooperació internacional encara que diu que encara s'està "molt lluny" del 0,7% del total dels pressupostos de la Generalitat. Així mateix, ha ressaltat que s'inclouen dos programes nous, un per a l'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos i un altre per a la Delegació de Protecció de Dades.

Alcaraz ha desgranat en la Comissió d'Economia de Les Corts el seu pressupost per a 2019, que destina 32,6 milions per a cooperació internacional perquè és "una prioritat irrenunciable", la qual cosa suposa el 0,15% dels comptes generals de la Generalitat. Així i tot, estan lluny del 0,7% i "no estem contents", ha dit el conseller.

Desglossament de la partida pressupostària

A pesar d'això, la cooperació ha guanyat molt de pes en aquesta Conselleria, segons ha explicat Alcaraz, ja que ha multiplicat per huit la inversió que es feia fa només quatre anys. Per la seua part, el Consell de Transparència comptarà amb 420.000 euros per a adaptar-se a la nova llei de Govern Obert, que esperen que arribe aquest mateix mes a les Corts.

Per la seua part, els Projectes de Cooperació inclouen projectes de cooperació de les ONGD, accions de sensibilització i ajuda humanitària. El bloc de Formació i Investigació està dotat amb 962.000 euros mentre que el programa que inclou les subvencions a la coordinadora valenciana d'ONGD i al Fons Valencià per la Solidaritat està pressupostat amb 270.000 euros.

En la part de Transparència, Alcaraz ha ressaltat que enguany l'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos té programa propi, 400.000 euros que en la seua pràctica totalitat correspon a personal, per a "assegurar l'autonomia funcional" d'aquesta oficina. L'altre nou programa és el de Delegació de Protecció de Dades de la Generalitat, dotat amb 790.000 euros, un òrgan creat d'acord amb la Unió Europea sobre protecció de dades personals en tota l'administració autonòmica.

Crítiques de l'oposició

Per contra, el portaveu de Cs, Toni Subiela, ha assenyalat que Alcaraz és efectivament "conseller de cooperació perquè de transparència, no" i ha acusat el seu departament d'"ineficaç, de duplicitat de competències, i de balafiament de recursos".

De la mateixa manera, el portaveu del PP Víctor Soler s'ha oposat a aquesta conselleria, per ser "una nova estructura administrativa creada no amb voluntat de transparència, sinó per a criticar governs anteriors".

També et pot interessar

stats