El Consell revisarà l'eficiència de les seues polítiques amb una nova llei per a "gastar millor"

La Generalitat recuperarà l'avaluació de la despesa sanitària i ampliarà la compra centralitzada a més àrees

El conseller d'Hisenda, Arcadi España, durant la seua intervenció
El conseller d'Hisenda, Arcadi España, durant la seua intervenció / À Punt NTC

El Consell prepara una llei d'eficiència de l'administració pública per a "l'avaluació continuada" dels resultats de les seues polítiques, "dotar de més eficiència la gestió dels recursos públics" i "establir processos de revisió de la despesa pública". Tot amb l'objectiu de gastar millor sense deixar de reivindicar la reforma del model de finançament, segons ha avançat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, en un desdejuni de Fòrum Europa-Tribuna del Mediterrani.

Segons ha explicat, la nova regulació implantarà de manera progressiva una avaluació prèvia de l'eficàcia de cada política pública, "projectes pilot" d'examen exposat "per a conéixer els resultats" i "un sistema d'indicadors" objectiu per a valorar-los. "Reivindiquem més recursos, però també gastem millor". "Hem d'incorporar a la gestió ordinària el concepte d'eficiència", ha detallat España, que ha anunciat també "canals de participació" perquè el funcionariat participe en aquesta fiscalització.

El conseller també ha anunciat la reactivació del sistema d'avaluació de la despesa sanitària, que es va paralitzar durant la pandèmia, i ampliarà la compra centralitzada a més àrees, com els subministraments de gas o la redacció de projectes de consultoria per a les instal·lacions fotovoltaiques.

En paral·lel a l'anunci, España ha insistit a reivindicar en nom del Consell la reforma del model de finançament. "Exigim un nou model, un fons transitori i una quitació del deute. Són objectius irrenunciables i imprescindibles en els quals serem incansables", ha manifestat.

Gestionar millor sense renunciar a la reforma del finançament

En aquest sentit, ha lamentat "l'excés d'excuses, de curtterminisme i de partidisme" per a aconseguir un canvi de model, del qual culpa el "fracàs de la mala política", que ha concretat en la falta d'empatia d'algunes comunitats i l'obstruccionisme per interessos electorals del Partit Popular. "Alguns busquen vots enfrontant territoris" i "no ajuda que el principal partit de l'oposició presumisca de no voler pactar res amb el govern actual", ha dit. "Com pensem més en la ciutadania i menys en els conflictes i d'on podem traure vots, abans solucionarem el problema de finançament", ha insistit.

El conseller d'Hisenda ha fet aquestes manifestacions en una intervenció en què ha exposat el seu model d'acció política, que ha centrat en tres valors, la convivència, el foment de l'ocupació de qualitat i l'acord.

L'ha presentat l'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero, que ha posat Arcadi España com un exemple de "triomf de la moderació" i li ha atribuït bona part de l'èxit electoral del 2015, que va permetre tancar el primer govern del Botànic.

També et pot interessar

stats