El Consell redueix la distància mínima a la línia de costa per a construir hotels

El govern valencià defensa que el canvi s'ajusta a la llei de costes, mentre que l'oposició critica que el PP està tornant a l'"urbanisme depredador"

Una panoràmica de la costa de Benicàssim
Una panoràmica de la costa de Benicàssim / À Punt NTC

El Consell ha canviat el límit permés per a construir hotels a la costa. Ho ha fet a través del Decret llei 7/2024, de 9 de juliol, del Consell, de simplificació administrativa de la Generalitat. Fins ara, este límit estava situat en 500 metres.

"Els terciaris hotelers no podran emplaçar-se a una distància inferior a cent metres mesurats en projecció horitzontal des del límit interior de la ribera de la mar, terra endins, i hauran d'ajustar-se a les exigències de la legislació sectorial en matèria de costes i del litoral i a les determinacions que resulten del planejament territorial i urbanístic", explica l'article 210 del Decret llei que s'ha publicat hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i que entrarà en vigor este dijous.

El canvi ha rebut les crítiques dels partits de l'oposició. El síndic del PSPV-PSOE a les Corts, José Muñoz, ha remarcat que el decret del Pla Simplifica "no agilitza sinó que mostra les polítiques més fosques del Partit Popular, com és reduir la possibilitat de construir en el litoral a 100 metres, quan ara està a 500 metres". Muñoz adverteix així mateix en un comunicat que el PP "està tornant a l'urbanisme depredador de sempre" i informa que el seu grup estudiarà el decret, ja que es mostra convençut que "oculta moltes més coses".

Per la seua banda, la diputada de Compromís a les Corts, Paula Espinosa, ha denunciat que “el decret de simplificació del Consell és un atac al territori sense pal·liatius". Per a Compromís el decret "és obrir la porta a la depredació del territori." És una irresponsabilitat política molt gran fer canvis tan grans mitjançant un decret sense participació. “Estem davant d’un retrocés als temps de la bambolla immobiliària, perpetrat pel PP i Vox, que posen el territori exclusivament al servei de l'interés privat”, ha defensat.

En tot cas, el Consell ha emés un comunicat per a matisar este canvi. “Ningú podrà edificar cap hotel a 100 metres de la costa, en cap cas i sota cap concepte. Els hotels es podran construir a 200 metres de la costa, com a mínim. Els usos que es preveuen entre 100 i 200 metres són construccions desmuntables”, ha defensat el secretari autonòmic de Presidència, Cayetano García.

"Per tant, no existeix cap contradicció entre el decret llei de simplificació i el projecte de llei del litoral, que s'ajustarà a la llei estatal, perquè respecta la servitud de costes de l'Estat, i no introdueix cap canvi ni autoritza cap activitat o construcció que vulnere la competència estatal", ha agregat García.

També et pot interessar

stats