El Consell recorrerà contra el transvasament Tajo-Segura i els regants anuncien mobilitzacions immediates

El Ministeri de Transició Ecològica ha autoritzat la transferència de 7,5 hectòmetres cúbics només per al consum humà.

VÍDEO | El Consell recorrerà contra el transvasament Tajo-Segura i els regants anuncien mobilitzacions immediates

El govern valencià recorrerà contra la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica de reduir, per segon mes consecutiu, el transvasament d’aigua del Tajo al Segura. Els regants, al seu torn, han anunciat mobilitzacions “des d’aquest dimecres” contra la decisió del ministeri, que ha aprovat la transferència de 7,5 hectòmetres cúbics destinats exclusivament al consum humà.

“Estem davant d'un transvasament zero que intenta culpabilitzar l’agricultura de Múrcia, Alacant i Almeria d’un problema ambiental com és la mar Menor”, ha denunciat José Antonio Andújar Alonso, vicepresident del Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo Segura, sobre una mesura que “posa en escac a tot el sector primari quan s’anuncien temps de recessió”. Quant a la tarifa del transvasament, Andújar ha criticat que es mantinga el cobrament a pesar de no rebre aigua i que els agricultors no puguen generar riquesa.

El cap del Consell, Ximo Puig, ha demanat al ministeri que complisca el que va decidir la comissió tècnica, segons la qual hi havia la possibilitat de transvasar vora 19 hm³ i ha reclamat que s’autoritze també el transvasament d’aigua per a regadiu. A més, ha demanat separar la situació de contaminació que pateix el mar Menor del regadiu del Baix Segura, per al qual, segons ha dit, “no suposa cap problema”.

Puig ha explicat que la Generalitat presentarà un recurs quan la decisió del ministeri es publique a fi que permeta el transvasament d'aigua també per a reg i no exclusivament per a abastiment humà.

El PPCV qualifica la decisió d’“arbitrària”

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) s’ha plantat davant la decisió del ministeri i ha exigit al Consell recórrer en contra als tribunals. “És una absoluta incongruència que frega la prevaricació i exigim a Ximo Puig que presente un recurs contenciós administratiu davant aquesta decisió tan arbitrària”, ha manifestat el diputat del PP a les Corts José Ciscar.

La comissió d’explotació de l’aqüeducte preveu que, fins al febrer del 2020, hi haja unes reserves de vora 400 hm³, i això impossibilitaria, segons els populars, la realització de transvasaments fins i tot d’abastiment. L’anterior enviament d’aigua també va suposar un colp per a l’agricultura de regadiu perquè, dels 14,7 hm³ previstos, el ministeri va decidir, finalment, aprovar-ne la meitat, i només per a consum humà. La decisió del ministeri ha estat influïda per la situació mediambiental del mar Menor, agreujada per la contaminació del regadiu del camp de Cartagena.

També et pot interessar

stats