El Consell preveu negociar amb el govern espanyol mesures extraordinàries per a pal·liar l'infrafinançament

Hisenda reconeix que el nou model de finançament autonòmic no estarà abans de 2019.

Reunió de la Comissió Mixta, integrada pel Consell i les Corts, que estudia el model de finançament
Reunió de la Comissió Mixta, integrada pel Consell i les Corts, que estudia el model de finançament / Europa Press

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha anunciat que negociarà amb el govern de Pedro Sánchez mesures extraordinàries per a contrarestar el problema del finançament valencià una volta ha reconegut que el nou model no estarà enllestit enguany.

Soler, que ha presidit la reunió de la Comissió Mixta, integrada pel Consell i les Corts, que estudia el model de finançament i la valoració del deute històric, ha reconegut que el nou model no estarà enllestit enguany ni, com a mínim, fins a 2019.

Així mateix, en aquesta trobada s'hi ha produït una allau de reaccions a l'acord signat entre Sánchez i Iglesias per a tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat. 

1.300 milions d'euros, concreció i “túnel de llavat”

Compromís reclama que els pressupostos generals de l'Estat arrepleguen els 1.300 milions d'euros que correspondrien a la Comunitat Valenciana en el nou model de finançament i que el Consell manté en els comptes de la Generalitat com a reivindicació. El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que “aquest pressupost tenia 1.300 milions d'euros posats de més en base al nostre pes poblacional i el que demanen és que aquests 1.300 milions d'euros estiguen reconeguts i aportats per l'Estat de manera extraordinària”.

Els grups parlamentaris de les Corts han reclamat propostes concretes i un compromís en ferm del govern de Sánchez. En aquest sentit, David Torres, de Podem, ha posat en relleu que “continuem esperant que hi haja un document del ministeri que ni Montero ni Montoro han posat damunt de la taula”. Des de Ciutadans, Tony Woodward, ha criticat la indefinició d'aquestes mesures anunciades i ha assenyat que “el que ens han dit hui no sabem molt bé la plasmació que tindrà en els pressupostos per a millorar la vida dels valencians”. Rubén Ibáñez, del Partit Popular, ha destacat que “el govern de Sánchez el que ha fet és posar en el túnel de llavat els valencians, se'ns pretén rentar la cara a canvi de res”.

Un “pas important” per a Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància per als valencians que s'aproven els pressupostos. Ximo Puig ha dit que seria vital que els pressupostos generals de l'Estat arrepleguen algun dels compromisos que estan en el preacord que s'ha signat entre el govern i Podem, i servisca per a alliberar una part dels nostres recursos i, per tant, guanyar en finançament. 

També et pot interessar

stats