El Consell presenta 410 projectes amb un pressupost de més de 21.000 milions d’euros per als pròxims 7 anys

Puig destaca que responen a 5 eixos estratègics dels acords d’Alcem-nos "amb una mirada que no entén de legislatures".

Membres del Consell aplaudeixen Ximo Puig després de la seua intervenció
Membres del Consell aplaudeixen Ximo Puig després de la seua intervenció / Rober Solsona (Europa Press).

El cap del Consell, Ximo Puig, ha presentat a les Corts 410 projectes planificats d’ací a 2027 amb un pressupost de 21.134 milions d’euros, “que responen a 5 eixos estratègics que defineixen les principals mesures dels acords d’Alcem-nos”. Són projectes que perfilen les prioritats de la Generalitat per al Fons Europeu, per als pressupostos autonòmics i estatals, i per al Marc Financer Plurianual de la Unió Europea 2021-2027. “És a dir, amb una mirada que no entén de legislatures ni dels “tempos” de la política partidista”, ha dit Puig.

Els projectes d’especial rellevància entre els 410 dissenyats, que ha destacat Puig són els següents:

Cura de les persones i inclusió social

- Pla de construcció de nous centres, residències, cases d'acolliment i habitatges tutelats a tot el territori valencià i pla de millora de centres propis per a la reforma integral dels centres de la Generalitat. El pressupost és de 510 milions.

- Pla de dignificació del parc públic d'habitatges i la seua adequació a les noves exigències de transició energètica i social. El pressupost és de 375 milions.

- Pla d'ajudes per a la rehabilitació del parc d'habitatges privat. El pressupost és de 129 milions.

- Pla de construcció, ampliació i reforma de centres sanitaris d'atenció primària i hospitals per a garantir les noves necessitats assistencials. El pressupost és de 874 milions.

- Pla d'infraestructures judicials. Abans de finals d'enguany hi haurà 3 jutjats nous, un per província, per a assumptes relacionats amb la pandèmia, i tindrà més funcionaris als jutjats. En només dos anys es preveu iniciar la construcció de 6 nous palaus de Justícia: Alacant, Gandia, Torrent, Llíria, la Vila Joiosa i el TSJ; ampliar-ne 3 més, rehabilitar-ne 2 i millorar 26 seus judicials. El pressupost és de 197 milions.

Ocupació, coneixement i investigació

- Creació d'una xarxa de centres d'excel·lència de formació professional. Es plantegen 4 nous centres integrats d'FP amb cicles formatius relacionats amb l'economia verda i la transició energètica. Estaran a l'Alt Palància, el Baix Segura, l'Alacantí i la Safor. El pressupost és de 322 milions.

Transició ecològica

- Projecte integral per a salvar l’Albufera. El pressupost és de 240 milions.

- Pacte pels boscos i contra la despoblació. Es plantaran 15 milions d'arbres en els pròxims 10 anys. El pressupost conjunt és de 144 milions.

- Regeneració del Baix Segura amb el pla Vega Renhace. El pressupost és de 500 milions.

- Intervenció integral en la gestió d'aigües residuals amb l'objectiu de reciclar el 100% de les aigües residuals. El pressupost és de 1.229 milions.

- Segona revolució modernitzadora del sistema de regadiu valencià, que es complementarà amb un programa de reestructuració i reconversió de la citricultura. El pressupost estimat de tots dos programes suma 107 milions. A més Puig ha manifestat l’irrenunciable compromís amb el posttransvasament Xúquer-Vinalopó.

- Estratègia valenciana de l'hidrogen verd per a la descarbonització de la indústria termo-intensiva. És el cas de la indústria ceràmica, el Consell impulsarà la posada en marxa d'un electrolitzador de producció d'hidrogen en col·laboració amb els operadors energètics i la indústria. El pressupost és de 267 milions.

Transformació digital

- Impuls de nous sectors tecnològics per a potenciar i transformar sectors valencians tradicionals. Aquest projecte, centrat en el Districte Digital d'Alacant, promourà sectors tecnològics amb incubadores sectorials i programes que originen noves empreses tecnològiques. El pressupost és de 50 milions.

- Desplegament de l'estratègia valenciana d'intel·ligència artificial. El pressupost és de 90 milions.

Cohesió territorial

- Ampliació de les línies de FGV. El pressupost conjunt és de 640 milions. Puig ha anunciat dues noves línies: En la xarxa de Metrovalència, una nova línia que connectarà l'Hospital de La Fe amb l'estació d'Alacant passant pel barri de Malilla; i en el TRAM d'Alacant, una nova línia que enllaçarà l'Hospital de Sant Joan amb la ciutat d'Alacant.

- Creació d'un pol econòmic a la zona d'actuacions complementàries de l'aeroport de Castelló. El pressupost és de 105 milions.

- Corredor Mediterrani. Puig ha explicat que plantegen 19 actuacions d'interés per a la Comunitat Valenciana en aquesta obra amb una inversió de l'Estat de 1.067 milions.

Resiliència econòmica

- Pla per a la recuperació de la Comunitat Valenciana com a destinació turística segura amb un pressupost de 196 milions. El cap del Consell ha anunciat el Programa Bo Viatge CV, amb descomptes per a anar de vacances. Qualsevol persona empadronada a la Comunitat Valenciana podrà obtindre una bonificació del 70% de les despeses, fins a 600 euros, tant en allotjaments turístics com en serveis contractats amb agències de viatges que s'hagen adherit en el programa.

- Desenvolupament urbanístic de l'àrea logística de Parc Sagunt II. El pressupost és de 277 milions.

- Creació de nous instruments financers a través de l'IVF per a fer costat a les empreses en aquest escenari: Un fons valencià per al creixement empresarial (Fovace) i un fons valencià de resiliència empresarial (FVR). El pressupost és de 405 milions.

- Impuls de la gigafactoria de bateries de liti del sud d'Europa a la Comunitat Valenciana. El pressupost públic és de 10 milions.

- Desenvolupament d'una xarxa d’electrogasolineres per a impulsar el desenvolupament de la mobilitat elèctrica. El pressupost és de 35 milions.

També et pot interessar

stats