El Consell de Política Fiscal es reuneix per a votar els objectius de dèficit de les comunitats

La Generalitat de Catalunya no hi participarà, segons ha informat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Imatge d'axiu de l'anterior Consell de Política Fiscal i Financera, celebrat el passat 31 de juliol
Imatge d'axiu de l'anterior Consell de Política Fiscal i Financera, celebrat el passat 31 de juliol / Europa Press

El govern central ha convocat per a hui dimecres, 22 d’agost, una nova reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a votar els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic per al conjunt de comunitats autònomes per al període 2019-2021. Aquesta es produeix abans que el Consell de Ministres aprove, previsiblement divendres, la mateixa senda d'estabilitat rebutjada a final de juliol i siga presentada de nou al Congrés.

La reunió es produeix després que el Congrés rebutjara el 27 de juliol la senda d'estabilitat proposada pel govern de Pedro Sánchez, que arreplega els objectius de dèficit i deute públic per a 2019-2021, i que van acompanyats del límit de despesa no financera dels Pressupostos de l'Estat per a 2019, fixat en 125.064 milions.

La proposta va ser rebutjada amb 173 vots en contra del Partit Popular, Ciutadans, Unió del Poble Navarrés, Bildu, Fòrum Astúries i Coalició Canària. A més, hi van haver 86 abstencions d'Units Podem, Compromís, Esquerra Republicana de Catalunya i del PDeCAT. Només hi va haver 88 vots a favor del PSOE i del PNB.

El Govern ha suavitzat en dues dècimes per al 2019 i 2020 la senda fixada per a les comunitats autònomes, i això es tradueix en un marge fiscal de 2.500 milions per al 2019.

En concret, la senda plantejada per l'executiu per a les comunitats autònomes per a aquest període contempla un dèficit del 0,3% del PIB per a 2019 i del 0,1% del PIB per al 2020; i l’estabilitat pressupostària per al 2021. 

D'altra banda, els objectius de deute públic del conjunt de les comunitats autònomes per al trienni 2019-2021 són del 23,7% per al 2019, el 23% per al 2020 i el 22,2% per al 2021.

El govern català no hi assistirà

La Generalitat de Catalunya no participarà en el Consell de Política Fiscal i Financera, segons ha comunicat per carta el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Aragonès ha argumentat que el mecanisme actualment fixat per a la presa de decisions en el CPFF i la majoria de vots reservada al Ministeri dificulta que siga un espai propici per a l'adopció de consensos efectius i debats productius.

El vicepresident del govern català ha recordat que l'1 d'agost es va celebrar la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat. Amb aquesta comissió, “s’obri un nou espai", segons el govern català, més adequat tenint en compte el context polític actual i l'especificitat dels temes relacionats amb el finançament de Catalunya.

També et pot interessar

stats