El Consell de Política Fiscal aprova de nou flexibilitzar el dèficit per a les autonomies

L’acord ha tornat a comptar amb l’oposició de les cinc comunitats governades pel PP i Canàries.

Els objectius d’estabilitat i deute públic aprovats passaran al Consell de Ministres on seran ratificats aquest divendres
Els objectius d’estabilitat i deute públic aprovats passaran al Consell de Ministres on seran ratificats aquest divendres / Europa Press

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha aprovat aquest dimecres, 22 d’agost, per segona vegada, els mateixos objectius d’estabilitat per a les autonomies de cara al pròxim trienni. Aquests objectius ja es van aprovar a mitjans de juliol. 

L’única novetat ha sigut la Comunitat Valenciana, que ha passat de l’abstenció al vot favorable. De fet, la Generalitat ha aconseguit del Ministeri d’Hisenda la condonació del deute de 350 milions d’euros de la Marina de València i 500 addicionals per al finançament autonòmic. A més, una altra mesura, fruit de l’acord assolit entre el Consell i el ministeri, és el refinançament de 1.000 milions d’euros de deute.

La votació de l’ampliació del dèficit permés a les autonomies que proposada pel Govern espanyol, i que va ser rebutjat pel Congrés el 27 de juliol, ha tornat a comptar amb l’oposició de les cinc comunitats governades pel PP i Canàries mentre que han votat a favor les set autonomies governades pel Partit Socialista, entre elles la Comunitat Valenciana, i Cantàbria.

Per tant, els objectius d’estabilitat i deute públic aprovats, que han sigut votats per primera vegada de forma telemàtica, passaran al Consell de Ministres on seran ratificats aquest divendres.

De nou, Catalunya ha refusat participar en el Consell Política Fiscal i Financera i n’ha excusat la presència mitjançant una carta enviada pel vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en què argumenta que les relacions econòmiques entre la Generalitat de Catalunya i l’estat han de dirimir-se de manera bilateral.

Les comunitats governades pel PP, que s’han oposat a la proposta del govern central, han justificat el seu vot en contra amb els mateixos arguments que fa un mes.

La proposta del govern de Pedro Sánchez contempla per a les comunitats un objectiu de dèficit per a 2019 del 0,3% del PIB davant de 0,1% vigent, un canvi que representa un marge addicional de 2.500 milions d’euros. Per a 2020, el límit proposat és del 0,1% i per a 2021 del 0%.

També et pot interessar

stats