El Consell planteja a Montanejos la lluita contra el despoblament

El govern valencià encarregarà dos informes a les universitats per a combatre'l i impulsar l'activitat econòmica.

VÍDEO | El Consell planteja a Montanejos la lluita contra el despoblament

El Consell encarregarà dos estudis a les universitats valencianes, un sobre incentius fiscals i un altre sobre mesures territorials, per a combatre el despoblament i impulsar l'activitat econòmica. És una de les mesures que ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en acabar la sessió del seminari d'estiu a Montanejos, on està reunit tot el Consell.

El govern valencià ha dedicat el dissabte de matí a estudiar la lluita contra el despoblament, una de les prioritats del nou executiu. Puig i la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, han exposat les línies de treball per a plantar cara als desequilibris territorials a la Comunitat Valenciana. Entre d'altres hi ha la concessió d'ajudes per a generar oportunitats de treball per a les dones en municipis amb risc de despoblament. “La despoblació produeix envelliment, però també produeix la masculinització de la població”, ha afirmat Oltra, que ha afegit que “emigren més dones que homes, i això té a veure amb la falta d’oportunitats”. Així, han previst destinar ajudes que ascendisquen a 615.000 euros per a subvencions a entitats locals per a desplegar programes d’igualtat i inserció sociolaboral per a dones. El 65% del total de la subvenció s’assignarà a poblacions de menys de 5.000 habitants.

El president de la Generalitat ha anunciat el desplegament de la Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, amb seu a Castelló, com a òrgan d’impuls de polítiques transversals davant del repte demogràfic, així com que a finals de 2019 es faran passos per a erradicar "l'exclusió financera" perquè "hi haurà caixers automàtics en moltes poblacions que ara no en tenen". El president ha ressaltat que el Consell té l'objectiu d'aconseguir "que es puga viure i treballar allà on cadascú vulga i que l'interior de la Comunitat Valenciana oferisca totes les oportunitats".

A més, des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, que dirigeix Rubén Martínez Dalmau, es considera prioritari fer un diagnòstic sobre les necessitats del món rural per a establir les línies estratègiques de desenvolupament territorial per al període 2020-2030, com ara el foment de l’estalvi i l’eficiència energètica als habitatges.

Des de la Conselleria d’Hisenda es crearan instruments financers i de captació de fons per a l’impuls d’activitat econòmica, empresarial i comercial a zones en risc demogràfic, i des de Justícia han fixat com a objectiu prioritari portar l’atenció multidisciplinària i assistència a les víctimes del delicte als partits judicials allunyats de les capitals.

La Conselleria d’Educació ha destacat el paper de les escoles rurals com a servei públic fonamental, i Sanitat Universal es planteja com a objectiu aprofundir en el desenvolupament del Pla d’Intervenció Arquitectònica en Consultoris. 

Quant a la Conselleria d’Economia Sostenible, s’establiran ajudes i incentius per a la implantació i manteniment d’establiments multiservei als municipis rurals de baixa dotació comercial, i des d’Agricultura es donarà resposta a necessitats del món rural com la gestió de residus orgànics. Les mesures plantejades per la Conselleria de Política Territorial incideixen en la connectivitat dels municipis d’interior.

Les mesures de l’àmbit d’actuació de la Conselleria d’Innovació inclouran l’elaboració del document de diagnòstic d’infraestructures de telecomunicacions bàsiques de la Comunitat Valenciana per al desplegament de xarxes 5G, i des de la Conselleria de Participació i Transparència es proposa donar suport als espais lligats a la memòria democràtica.

També et pot interessar

stats