El consell de ministres ordenarà divendres l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos

L'executiu espanyol descarta soterrar el dictador al cementeri de l'Almudena i dona 15 dies la família perquè propose un emplaçament alternatiu.

Imatge d'arxiu del Valle de los Caídos
Imatge d'arxiu del Valle de los Caídos / Efe

El Consell de Ministres aprovarà divendres l'orde d'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, segons han informat fonts de l'executiu central.

El govern espanyol pren la decisió una vegada completat el procediment administratiu i arreplegats els informes tècnics i les al·legacions preceptives, quan han passat sis mesos des de l'anunci del projecte d'exhumació.

L'orde descarta el soterrament del dictador en la catedral de l'Almudena, com demanava la família. Empara la negativa en motius de seguretat i els argumenta a través d'un informe de la delegació de govern de Madrid.

En paral·lel, insta els hereus del dictador a oferir un emplaçament alternatiu en el termini de 15 dies. En cas contrari, serà l'executiu espanyol qui decidisca la nova ubicació per a les restes mortals de Franco "amb el màxim respecte a la dignitat de la família".

L'orde anticipa que es buscarà alguna solució, que no especifica, per a superar la negativa del prior de l'abadia que gestiona la congregació benedictina a deixar accedir el personal tècnic. Malgrat reconéixer la "inviolabilitat" del temple, en aplicació dels acords Església-Estat, recorda que es tracta d'una resolució legal i que, per tant, ha de complir-se. 

També et pot interessar

stats