El Consell de Ministres de Barcelona aprova la pujada del salari mínim a 900 euros

És la setzena reunió del Consell de Ministres fora de Madrid des del 1976.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, junt amb els seus ministres
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, junt amb els seus ministres / Andreu Dalmau (Efe)

El Consell de Ministres que té lloc a Barcelona aprova aquest divendres la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros mensuals per catorze pagues a partir de l'1 de gener. Això suposarà un augment del 22,3% respecte a la quantia actual, de 735,9 euros al mes. És la setzena reunió del Consell de Ministres fora de Madrid des del 1976.

Com va destacar dies abans el president del govern central, Pedro Sánchez, és un increment que "impugna la devaluació salarial" patida com a conseqüència de la reforma laboral del 2012, que va dur avant el govern del PP.

La pujada del salari mínim en un 22,3% per al 2019 ha generat malestar en la CEOE per haver-se pactat "a esquena" del diàleg social, i el Banc d'Espanya ha advertit dels efectes negatius que sol tindre la pujada de l'SMI en l'ocupació. El Fons Monetari Internacional (FMI), a més, ha demanat al Govern que siga "acurat" per les implicacions negatives que aquesta mesura podria tindre sobre els treballs dels joves i dels treballadors amb menor qualificació.

També el Banc d'Espanya ha advertit dels efectes negatius en la generació de llocs de treball per als joves i per a les persones amb una menor qualificació acadèmica. Un assumpte del qual també ha alertat el Fons Monetari Internacional. 

Pujada salarial per al funcionariat

El Consell de Ministres també donarà llum verda a la pujada salarial de la plantilla pública per al 2019, que serà com a mínim del 2,25%, xifra a la qual podrà sumar-se un 0,25% lligat a l'evolució del PIB i un 0,25% procedent de fons addicionals.

Els sindicats de la funció pública havien reclamat fa setmanes al Govern d'Espanya que procedira a aprovar aquesta pujada per decret davant del retard en l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2019 i la consegüent pròrroga pressupostària dels del 2018. Deixar la pujada en mans dels pressupostos del 2019 o d'un decret posterior al mes de gener hauria suposat l'aplicació amb efectes retroactius, una fórmula que ja s'ha utilitzat en altres ocasions i que els sindicats no volien que es repetira.

Modificació de la llei d'enjudiciament criminal

D'altra banda, Justícia ha estudiat l'informe que l'executiu va demanar al comité d'experts perquè revisaren la llei d'enjudiciament criminal per a actualitzar-la des d'una perspectiva de gènere.  També les conclusions de la Comissió General de Codificació que analitza, des de fa 8 mesos, la correció dels delictes d'abús sexual i agressió per a incorporar-la al Codi Penal.

La Llotja de Mar, blindada

La reunió del Consell de Ministres s'ha a la Llotja de Mar de Barcelona. Finalment, les ministres i els ministres que formen el gabinet de Pedro Sánchez han pogut accedir a l'edifici per a celebrar la trobada setmanal. El president del govern espanyol ha arribat a peu passades les 10 des del seu hotel, després d'haver-se reunit amb l'alcadesa de Barcelona, Ada Colau. Vora les 13.45 s'ha traslladat a l'aeroport de Barcelona per a abandonar la ciutat, segons han informat fonts del dispositiu de seguretat.

La zona que separa el lloc on s'ha allotjat Sánchez de la Llotja de Mar ha estat tot el matí cercada per un ampli dispositiu policial que impedeix els manifestants dels CDRs apropar-se. Amb tot, s'han produït alguns aldarulls i els Mossos d'Esquadra han carregat contra un grup de persones que llançava tanques al cos policial. 

També et pot interessar

stats