El Consell de Ministres aprova un avantprojecte de llei que regula els lobbies i limita les 'portes giratòries'

Donarà transparència a les reunions amb els grups d'interés i impedirà als alts càrrecs fer activitats en lobbies relacionats amb les seues competències fins a dos anys després de cessar

La ministra d'Hisenda i Funció Pública Maria Jesús Montero en una imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda i Funció Pública Maria Jesús Montero en una imatge d'arxiu / Francisco J. Olmo (Europa Press)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest l'avantprojecte de llei de transparència i integritat en les activitats dels grups d'interés, que busca "combatre" les portes giratòries i regular els grups de pressió, coneguts com a lobbies.

Segons la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, aquesta normativa impedirà a un alt càrrec fer activitats en lobbies relacionats amb les seues competències fins dos anys després de cessar en el lloc.

La nova regulació també aspira a fer més transparents els contactes entre grups d'interés i l'administració. Segons ha detallat Montero, els lobbies s'hauran d'inscriure en un registre oficial, que donarà compte de les reunions amb el personal públic de l'administració general de l'Estat, siguen alts càrrecs o el funcionat que participe en el procés d'elaboració d'una norma. 

La informació estarà disponible per a consulta pública en el Portal de Transparència i en el web de l'Oficina de Conflicte d'Interés.

La llei proposa un codi de conducta i estableix un règim de sancions. Els grups que no estiguen inscrits en el registre no podran contactar amb el personal públic i els registrats que incomplisquen la norma podran ser expulsats per un període que pot arribar als tres anys, durant els quals es vetarà que participen en l'elaboració o modificació de normes.

La titular d'Hisenda defén que amb la normativa "Espanya cobreix una manca que tenia el nostre ordenament a l'hora de transparentar les activitats legítimes d'aquests grups d'interés".

També et pot interessar

stats