El Consell de Ministres aprova la segona pròrroga de l’estat d’alarma i mesures per a ajudar el camp

Un nou decret flexibilitzarà els contractes temporals en el sector agrícola per a evitar que es perden collites pel coronavirus.

Imatge del Consell de Ministres del passat 29 de març
Imatge del Consell de Ministres del passat 29 de març / J. M. Cuadrado (Efe)

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts sol·licitar al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma, fins al 25 d’abril. El Congrés debatrà i votarà aquest dijous l’extensió del decret a conseqüència de l’evolució del coronavirus.

Pedro Sánchez va anunciar dissabte, després de reunir-se amb el comité de seguiment de la pandèmia, que el govern espanyol demanarà una segona pròrroga de dues setmanes. Sánchez va considerar necessària aquesta decisió en la batalla per a contindre la Covid-19 i ha advertit que el país no es pot permetre rebaixar les mesures i patir una segona onada d’infeccions en un moment de debilitat.

Dijous Sant serà el ple per a debatre i votar el decret amb la nova pròrroga de l’estat d’alarma. Tot apunta que eixirà avant, com l’anterior, perquè tant el PP com Ciutadans ja han confirmat al cap de l’executiu que el secundaran. Això sí, els grups parlamentaris tornaran a tindre l’opció de poder presentar propostes al text del govern, que es votaran en la mateixa sessió plenària.

Mesures per a alleugerir la crisi al camp

La reunió setmanal de l’executiu espanyol també té previst posar sobre la taula noves mesures per a pal·liar els efectes econòmics i socials que ha provocat la pandèmia de coronavirus en el sector agrícola, que ara està en plena campanya de les collites d’estiu. L’estat d’alarma ha provocat una falta de mà d’obra al camp i, per a mitigar eixa situació, el Consell de Ministres aprovarà un altre decret amb mesures urgents destinades a evitar la pèrdua de cultius.

Permetrà contractar persones desocupades i prorrogar els permisos temporals a treballadors immigrants i, en principi, estarà en vigor fins al 30 de juny. Les organitzacions agràries han alertat que la falta de mà d’obra posa en perill les collites a les comunitats de Catalunya, Aragó, Múrcia, Andalusia i Extremadura, i calculen que a tota Espanya fan falta més de 100.000 treballadors per a garantir les collites.

Segons dades facilitades per l’administració central, el sector agrari dona faena a uns 300.000 temporers, la meitat dels quals són estrangers, procedents sobretot del Marroc i de Romania. Però l’actual estat d’alarma, que inclou restriccions per a viatjar a Espanya, ha provocat una reducció dràstica de treballadors en el camp. La reducció de mà d’obra se solucionaria amb el decret que aprovarà el Consell de Ministres, que també preveu la contractació de persones aturades que mantindrien la prestació per desocupació i el salari que rebrien pels treballs en el camp.

També et pot interessar

stats