El maltractament animal es castigarà amb penes de fins a dos anys de presó

El Consell de Ministres aprova la llei de protecció animal, que acaba amb els sacrificis a les gosseres i la venda en botigues

Un gos al parc del Jardí del Túria
Un gos al parc del Jardí del Túria / Silvana Saleh

El Consell de Ministres aprova aquest divendres la llei de protecció animal, que regula la relació amb els animals de companyia i que tracta de donar resposta al creixent rebuig de la societat contra el maltractament, l'abandó i el sacrifici dels animals.

L'aprovació s'acompanyarà previsiblement d'una modificació del Codi Penal per a ajustar les sancions a la nova regulació: les penes per maltractament animal s'ampliaran a 24 mesos de presó (en cas de mort) i a 18 mesos si implica atenció veterinària. En tots dos casos la condemna suposarà també la inhabilitació per a tindre, conviure o treballar amb animals, que pot arribar als cinc anys.

L'aprovació de la nova legislació, que ha impulsat el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, fixa com un dels punts clau el sacrifici zero, és a dir, la prohibició de sacrificar animals de companyia abandonats o sans a les gosseres, i només autoritza l'eutanàsia per raons sanitàries i per a reduir el patiment de l'animal.

"No és raonable matar animals sans perquè algú els ha abandonat, aquest canvi de concepte és importantíssim", ha destacat en Les notícies del matí la vicepresidenta de la secció de Dret Animal del Col·legi d'Advocats de València, Amparo Requena.

La venda i exhibició de mascotes, prohibida a les botigues

La llei també posa fi a la comercialització d'animals a les botigues de mascotes, així com a l'exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. La cria només podran dur-la a terme criadors autoritzats.

També es limita a cinc el màxim d'animals per habitatge, una restricció que ha sigut criticada per algunes associacions animalistes i que tampoc convenç el Col·legi d'Advocats de València. "Limitar de manera genèrica no té sentit. No és el mateix tindre cinc gossos de cent quilos que tindre'n cinc d'un", adverteix Requena.

Un altre dels apartats inclosos en la norma al·ludeix a la prohibició de pràctiques que provoquen sofriment en els animals, com per exemple, l'ús de collarets elèctrics o la possibilitat de portar-los lligats a un vehicle en marxa.

Sancions de fins a 600.000 euros

El fins ara avantprojecte de la llei, que va obrir el termini d'informació publica el 6 d'octubre, estableix un règim sancionador en el qual es distingeixen tres tipus diferents de faltes, lleus, greus i molt greus. Davant els incompliments es contemplen mesures accessòries com el decomís de l'animal i el lliurament d'aquest a una entitat de protecció, sancions que poden arribar als 600.000 euros.

També et pot interessar

stats