El Consell de Ministres aprova l'ampliació dels ERTO fins al 30 de juny

A més, el govern espanyol ha prorrogat les exoneracions de les quotes per als autònoms fins al 30 de juny.

Imatge del Consell de Ministres del passat 29 de març
Imatge del Consell de Ministres del passat 29 de març / J. M. Cuadrado (Efe)

El Consell de Ministres ha aprovat el decret llei que permetrà ampliar fins al 30 de juny els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), després de l'acord assolit entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal.

Així mateix, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que l'acord contempla també “l'ERTO de força major parcial”, que permet a les empreses una incorporació parcial de la plantilla proporcional a la recuperació de l’activitat. Montero ha apuntat que també s'ha creat una comissió de seguiment entre executiu, sindicats i empresaris que analitzarà les mesures adoptades i serà consultada per a la possible pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de juny.

L'acord permet que els ERTO per força major, que estaven vinculats a la declaració d'estat d'alarma, tinguen ara un termini de vigència i també prolonga les exoneracions de cotitzacions per a les empreses que continuen obligades a tindre l'activitat paralitzada (el 100% per a les de menys de 50 treballadors i 75% per a les de més).

Les prestacions per desocupació associades als expedients, que s'atorguen sense necessitat de complir el període de carència, es mantindran fins al 30 de juny, excepte les dels fixos discontinus, que s'aplicaran fins al 31 de desembre. Per la seua banda, les empreses que s'acullen als ERTO tenen l'exigència de mantindre l'ocupació durant sis mesos.

A la Comunitat Valenciana el nombre de treballadors i treballadores afectats per ERTO supera ja els 400.000.

Pròrroga de les exoneracions de les quotes per als autònoms

D'altra banda, el govern espanyol també ha prorrogat les exoneracions de les quotes per als autònoms fins al 30 de juny.

En resposta a les preguntes dels periodistes, la portaveu ha reiterat que el sector cultural continua sent una de les àrees més importants que cal protegir en aquests moments de la pandèmia. A més, Montero ha afegit que les competències de les comunitats continuen intactes i que “qualsevol govern autonòmic pot desenvolupar el paquet de mesures que considere important per a ajudar aquest sector”.

Pel que fa l'ús o no del superàvit dels ajuntaments, la ministra d'Hisenda ha indicat que “en les polítiques socials s'està usant part d'aquest superàvit”.

Un fons per a les comunitats “proporcional”

Respecte al fons de 16.000 milions d’euros dirigit a les comunitats autònomes, Montero ha indicat que l’objectiu és “compensar” les despeses que s’han ocasionat amb motiu de la pandèmia i la baixada d’ingressos. “Pretenem que siga un fons proporcional”, ha puntualitzat.

Reunió Sánchez-Arrimadas

D’altra banda, la ministra portaveu ha confirmat que el president del govern Pedro Sánchez, es reunirà aquesta vesprada amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas.

També et pot interessar

stats