El Consell Jurídic Consultiu presenta la memòria de 2022 amb quatre dels sis membres caducats

Les administracions públiques acceptaren el 95% de les recomanacions del màxim organ consultiu estatutari

Margarita Soler, en una imatge d'arxiu
Margarita Soler, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Consell Jurídic Consultiu (CJC) va aprovar 841 dictàmens el 2022, i el 95% dels casos van ser atesos per les administracions. Les dades corresponen a la memòria anual de l'organisme, el màxim òrgan consultiu estatutari, en la composició del qual es reflecteix el desacord polític. Quatre dels sis membres tenen el mandat caducat, els càrrecs que depenen de les Corts, segons ha recordat la presidenta, Margarita Soler.

"Són decisions polítiques i nosaltres ens dediquem a les decisions jurídiques. Estem en mans del que decidisquen els diputats. És una decisió d'ells i estem al que diguen", ha afirmat Soler aquest dimarts, durant la presentació de la memòria.

A l'abril, el CJC va renovar els dos càrrecs que corresponen al Consell, amb la incorporació del senador del PSPV Javier de Lucas i l'advocada Fernanda Lapresta, vinculada a Compromís. El recanvi dels quatre corresponents a les Corts es va encallar, davant la dificultat per a pactar la majoria de tres quints necessària al Parlament valencià.

Entre els assumptes pendents del CJC hi ha el dictamen del requisit lingüístic en l'accés en la funció pública, del que era favorable el Botànic i que rebutja l'actual govern valencià. Al maig, l'exvicepresidenta Aitana Mas va dir que el Consell no l'havia aprovat perquè mancava de l'informe preceptiu del CJC. Preguntada pel dictamen, Margarita Soler ha assegurat que la institució ha complit els terminis, però ha reconegut desconéixer la fase administrativa en què es troba.

També et pot interessar

stats