El Consell inicia accions per a pal·liar els danys de Gloria

La Unió Europea es compromet a atendre totes les peticions dels afectats pel temporal.

VÍDEO | El Consell inicia accions per a pal·liar els danys de Gloria

El ple del Consell ha aprovat un acord pel qual s'inicien les actuacions per a pal·liar els danys causats a la Comunitat Valenciana pel temporal marítim, de neu, pluja, vent i fenòmens costaners d'aquesta setmana. L’objectiu és que la normalitat torne a les zones afectades tan prompte com siga possible.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha assenyalat que els municipis afectats disposaran d'un termini de 45 dies hàbils, quan es publique aquest decret, per a presentar les estimacions de danys en les infraestructures i béns públics

A més, s'ha acordat instar el Govern d'Espanya a declarar els municipis afectats com a zona afectada greument per una emergència, i sol·licitar l'activació del fons de solidaritat de la Unió Europea per a catàstrofes naturals greus.

La UE es compromet a atendre totes les peticions 

El director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, ha assegurat que la UE atendrà “totes les peticions d'ajuda” dels afectats pel temporal. Així, ha obert la porta a activar mecanismes com el fons de contingència per a emergències meteorològiques o el fons de solidaritat.

De fet, la Comissió Europea ha activat el sistema comunitari d'imatges per satèl·lit Copèrnic a petició de les autoritats espanyoles i franceses per a ajudar a analitzar els danys provocats.

A l'espera de la valoració de danys, el representant de la UE ha expressat solidaritat amb les víctimes i ha lamentat que Gloria reflecteix com els fenòmens meteorològics s'agreugen i reprodueixen pel canvi climàtic. 

En aquest context, la UE pretén treballar de la mà de la Generalitat perquè les seues polítiques estiguen alineades amb el Pacte Verd Europeu. L’objectiu és canviar el model econòmic i social, generar finançament i promoure l'economia circular com a clau de desenvolupament futur.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per combinar les mesures conjunturals amb les estructurals, cap a “una nova orientació de l'ordenació del territori”. Així mateix, s'ha mostrat “convençut” que el govern espanyol demanarà a Europa el fons de contingència perquè hi ha diverses comunitats afectades.

De cara al futur, el cap del Consell ha recordat que continua la situació d'emergència i que correspon als ajuntaments i a les organitzacions estimar els danys de Gloria.

També et pot interessar

stats