El Consell impulsa l’ús de la bicicleta i el patinet com a alternativa al cotxe durant la desescalada

Posa també en marxa plans per a recuperar la confiança dels usuaris en el transport públic i en els taxis.

El Consell impulsa l’ús de la bicicleta i el patinet com a alternativa al cotxe durant la desescalada
El Consell impulsa l’ús de la bicicleta i el patinet com a alternativa al cotxe durant la desescalada

El conseller de Política Territorial i Mobilitat, Arcadi España, ha avançat que a partir d’aquest dimecres es senyalitzaran les estacions de metro i tramvia per a garantir les distàncies de seguretat, tant dins dels vagons com en les andanes. Així ho ha anunciat aquest dimecres en les Corts, on també ha assenyalat que s’instal·laran indicacions per a recordar l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes, vigent des d’aquest mateix dijous.

España ha comparegut en la Comissió d’Obres Públiques de les Corts per a explicar la gestió de la crisi sanitària que ha realitzat el departament que encapçala. Segons ha anunciat, la Generalitat tindrà 4.700 mampares de protecció per als taxis i ha assenyalat que s’està desenvolupant una eina de big data per a limitar l’accés als trens quan vagen al límit de la capacitat amb l’objectiu de garantir, així, la separació entre viatgers.

Ferrocarrils perd 8 milions d’euros en recaptació en dos mesos

El conseller de Política Territorial ha apuntat que per a parar els contagis de coronavirus “ha sigut clau” disminuir la mobilitat. Durant l’estat d’alarma els viatges s’han reduït un 95%, ha informat, i eixa és una de les raons per les quals Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) ha deixat de guanyar vora 8 milions d’euros en els mesos de març i abril, des que està en vigor l’estat d’alarma.

Recuperar la confiança en el transport públic i impulsar la bici i el patinet

Actualment el nombre de viatgers s'ha recuperat al 80% de com estava abans de l’estat d’alarma, però Arcadi España veu necessari reestructurar el transport ferroviari i per carretera per a obtindre de nou la confiança dels usuaris i usuàries.

Ha reconegut, així mateix, que si el transport públic ha sigut una clara aposta del Consell “ara això ha canviat radicalment”. “S’ha passat de tindre 250.000 viatgers diaris a 18.000 durant l'estat d'alarma, i actualment s’ha pogut pujar als 40.000 per l'exigència de distància de seguretat”, ha detallat. Per a evitar l'augment de l'ús del vehicle privat, el conseller creu important “oferir alternatives” i ha apostat per integrar l’ús del patinet i la bicicleta en la vida quotidiana i no només per a l'oci.

Per a convertir a la bici i el patinet en aliats durant la desescalada de la crisi, es posarà en marxa un pla per a incentivar l’ús d’aquests mitjans de transport i aprofitar-los per a reactivar el comerç minorista. Aquest pla ofereix ajudes d’entre 75 i 250 euros i estarà a punt a partir del 15 de juny. També s’ha previst augmentar la intermodalitat en les estacions, connectar municipis amb vies per a vianants i ciclistes i condicionar itineraris rurals.

La gestió de la crisi duta a terme pel seu departament

Pel que fa la gestió de la crisi oberta per la pandèmia, el conseller ha explicat que s’ha creat un Grup de Mobilitat i Transport Sanitari per adonar suport a la Conselleria de Sanitat a través del qual han transportat les 652 tones de material sanitari que ha arribat en 24 avions. També s’han repartit 10.000 bons per al transport del personal sanitari i s’han distribuït 229 taxis en els diferents departaments sanitaris. A més, s’han gestionat les 4.000 places hoteleres aportades per als sanitaris i s’han repartir 38.000 mascaretes i material higiènic entre transportistes i treballadors de ferrocarrils i riders.

Diàleg social

El conseller de Política Territorial i Mobilitat ha recordat als 400.000 treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i ha apostat pel diàleg social per a pal·liar els efectes de la crisi. De cara a la recuperació cal “afrontar les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques, i el diàleg social és la recepta ideal per a eixir d’aquesta crisi”, ha destacat.

També et pot interessar

stats