El Consell General del Poder Judicial avala Delgado com a fiscal general de l'Estat

Ha donat el vistiplau a la proposta del Consell de Ministres per a nomenar l'exministra amb dotze vots a favor i set en contra.

VÍDEO | El Consell General del Poder Judicial avala Delgado com a fiscal general de l\'Estat

El ple del Consell General del Poder Judicial ha acordat donar el vistiplau a la proposta del Consell de Ministres de nomenar l'exministra de Justícia Dolores Delgado nova fiscal general de l'Estat, amb dotze vots a favor i set en contra.

L'òrgan de govern dels jutges ha conclòs que la fiscal de carrera compleix els requisits legals previstos en l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per a ocupar aquest càrrec, ja que té "més de quinze anys d'exercici efectiu de la seua professió" i és "jurista espanyola de reconegut prestigi". 

Delgado supera així el primer tràmit per a ser fiscal general de l’Estat, però encara haurà de comparéixer en la comissió de justícia del Congrés.

L’informe del CGPJ no és vinculant, però sí preceptiu, i les discrepàncies en el ple posen de manifest la divisió en l’òrgan de govern dels jutges davant una candidatura qüestionada amb duresa per l'oposició parlamentària i bona part de la carrera fiscal.

De fet, la seua antecessora en el càrrec, la fiscal progressista María José Segarra, va reble el vistiplau per unanimitat. 

Els vocals contraris qüestionen la imatge d’autonomia i imparcialitat 

Els set vocals que discrepen de l’aval donat per aquest òrgan a Delgado qüestionen la seua imatge d’autonomia i imparcialitat davant la ciutadania, per haver sigut proposada per al càrrec immediatament després de deixar el càrrec de ministra.

Així ho assenyalen en el vot particular, en què argumenten que la candidata de l’executiu de Sánchez “no és idònia per a exercir” la prefectura del Ministeri Públic. Segons aquest document, l’autonomia i imparcialitat del Ministeri Fiscal pot resumir-se en l’antic proverbi anglés: “No és suficient que es faça justícia, sinó que és necessari que es veja que es fa justícia”.

Per als discrepants, l’aparença d’imparcialitat i la percepció que d’ella ha de projectar-se a la societat “queda compromesa per les circumstàncies que concorren en la candidata proposada, que creguen una aparença de vinculació amb el poder executiu que no contribueix a la percepció de la independència de la institució”.

El CGPJ paralitza els nomenaments fins que s’acorde la renovació de la institució

El ple del Consell General del Poder Judicial ha acordat paralitzar el nomenament de càrrecs judicials “en la confiança d'una ràpida renovació de la institució”, per a la qual es necessita una majoria parlamentària de tres cinquens.

Els processos selectius tornarien a posar-se en marxa si "en un temps prudencial" no es constaten avanços en la renovació.

El PP creu que Delgado hauria de renunciar

El PP considera que Delgado hauria de rebutjar ser fiscal general de l’Estat per “dignitat personal i professional”, després de la divisió en el CGPJ.

Segons els populars, “no hi ha cap precedent d’un nomenament tan qüestionat per la carrera judicial i fiscal”.

També et pot interessar

stats