El Consell i la FVMP creen l'Oficina contra el Despoblament

L'organisme desenvoluparà un programa d'ajuda, col·laboració i assessorament per a pal·liar el despoblament.

El municipi d'Herbers (Ports) s'enfronta a un despoblament crític, ja que només té 43 veïns i veïnes.
El municipi d'Herbers (Ports) s'enfronta a un despoblament crític, ja que només té 43 veïns i veïnes.

El Consell ha aprovat un conveni entre la Presidència de la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a finançar la creació de l'Oficina contra la Despoblació. La Generalitat destinarà 200.000 euros a l'FVMP per al desenvolupament d'un programa d'ajuda, col·laboració i assessorament per a pal·liar el despoblament a la Comunitat Valenciana per a frenar aquest procés i revertir-lo en totes les entitats locals en què siga possible.

Funcions de l'organisme

L'Oficina contra el Despoblament col·laborarà amb la Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), i s'encarregarà d'indagar sobre les diferents experiències d'èxit en matèria d'accions contra el despoblament tant a Espanya com a Europa.

A més, impulsarà l'elaboració d'un cens de negocis per a traspassar en els municipis amb risc de despoblament, organitzarà jornades per a conéixer les experiències que s'estan desenvolupant tant dins de com fora de la Comunitat. També reforçarà la plataforma Suma't per a no restar, impulsada per la FVMP juntament amb institucions, associacions i ajuntaments, per a conjuminar esforços en la mateixa direcció.

L'envelliment, la masculinització, l'eixida de població jove, la caiguda de la natalitat i la baixa densitat demogràfica són els cinc factors que provoquen el que es coneix com la tempesta perfecta en despoblament.

Tot això comporta que els municipis amb el risc de despoblament tinguen la complicada tasca de garantir els serveis públics essencials a la ciutadania i de gestionar des de les polítiques locals l'accés a condicions igualitàries i de qualitat. Per això, es considera necessari crear l'Oficina contra la Despoblació.

Fòrum de Municipis d'Interior

L'FVMP ha sigut la pionera a l'hora d'activar fòrums de trobada amb els municipis afectats pel fenomen de la despoblació i a treballar per a sensibilitzar en pro del compromís col·lectiu per a escoltar i atendre els problemes reals als quals s'enfronten diàriament tant els responsables de municipis d'interior com la població resident, per a això s'ha constituït en el si de la FVMP el Fòrum de Municipis d'Interior que, després de diversos anys de funcionament, s'ha consolidat com a model d'èxit en les pràctiques de despoblament.

També et pot interessar

stats