El Consell exigirà per primera vegada el valencià com a requisit per als llocs de treball públics

Desenvoluparà el requisit lingüístic, amb un reglament que marcarà els nivells específics en funció de la relació dels funcionaris amb la ciutadania.

VÍDEO | El Consell exigirà per primera vegada el valencià com a requisit per als llocs de treball públics

El Ple del Consell ha aprovat el projecte de Llei de la Funció Pública Valenciana, que desenvoluparà el requisit lingüístic, amb un reglament posterior que marcarà els nivells específics per a cada lloc en funció de la relació dels funcionaris amb la ciutadania.

La norma està dissenyada per a solucionar els problemes detectats per la comissió d'experts constituïda al març de 2016, que va analitzar les mancances i va aportar una diagnosi dels aspectes a millorar en la Funció Pública. 

Segons el Consell, aquesta norma serà l'eina per a adaptar l'administració a les necessitats del segle XXI. Entre els objectius es troben potenciar la igualtat de gènere, rejovenir les plantilles i agilitar els processos selectius són alguns dels objectius.

El projecte normatiu també està pensat per a rejovenir el capital humà de l'administració; donar estabilitat a les plantilles actuals i, alhora, oferir més i millors oportunitats d'accés a la Funció Pública.

Requisit lingüístic

Un dels temes més controvertits de la norma ha tingut a veure amb el requisit lingüístic. Així, s'exigeix com a requisit general de participació en els processos selectius l'acreditació del coneixement del valencià en el grau que es determine reglamentàriament, respectant el principi de proporcionalitat i adequació entre el nivell d'exigència i les funcions corresponents.

El requisit lingüístic es desenvoluparà en un reglament a partir de la foto fixa que elaborarà una altra comissió d'experts, per a adequar-lo a cada lloc. El projecte estableix un termini d'un any per a regular aquesta acreditació, després de l'informe favorable de la Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació.

L'objectiu és garantir l'atenció en les dues llengües oficials i compensar els dèficits que encara presenta el coneixement i l'ús del valencià per a poder fer efectiu el dret recollit en l'Estatut  que qualsevol persona puga dirigir-se i ser atesa en qualsevol dels dos idiomes.

Demanen la inclusió de la competència lingüística

Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana han demanat la inclusió de la competència lingüística en la Llei de la funció pública en tots els llocs de treball de l'administració.

ACPV ha manifestat que la norma "no assegura la competència lingüística en tots els llocs de treball". Per això, les dues entitats han acordat sol·licitar una reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig.

També et pot interessar

stats