El Consell exigirà de manera política la devolució de l'IVA

La Generalitat no contempla la via judicial per a reclamar els 280 milions corresponents a la liquidació de l'IVA de 2017.

Ple del Consell celebrat aquest divendres a Xàbia
Ple del Consell celebrat aquest divendres a Xàbia / Generalitat.

La Generalitat no contempla la via judicial per a reclamar al govern espanyol la devolució de 280 milions d'euros corresponents a la liquidació de l'IVA de 2017. Així, continuarà reivindicant aquesta qüestió i d'altres financeres "políticament, com fins ara".

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha dit que aquesta "malifeta" va ser responsabilitat de l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro (PP). Així mateix, ha lamentat que els que ara ho critiquen "amb la boca més gran" miraren "cap a un altre costat" en aquell moment.

No obstant això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha deixat la porta oberta a acudir als tribunals per a reclamar aquests diners.

La Generalitat reivindicarà un dèficit asimètric

En el Consell de Política Fiscal i Financera, la Generalitat reivindicarà el dèficit asimètric i la reforma "immediata" del sistema de finançament. Aquest és l’acord a què s’ha arribat després de la comissió mixta entre els grups parlamentaris amb representació a les Corts, i el Consell. 

La Comunitat Valenciana demanarà així un dèficit asimètric perquè el govern espanyol elabore la senda de despesa, com a mesura transitòria. Aquest dèficit estaria vinculat a l'infrafinançament i a la despesa per càpita, fins que l'executiu de Sánchez presente la seua proposta per al nou model de finançament autonòmic.

També et pot interessar

stats