El Consell estudia demanar el pas a la fase 1 de tota la Comunitat Valenciana

Puig i Barceló es reuneixen per a prendre una decisió el dia que acaba el termini per a sol·licitar avançar a la fase 1.

Un grup de clientes seuen en terrasses obertes aquest dilluns a Benidorm
Un grup de clientes seuen en terrasses obertes aquest dilluns a Benidorm / Morell (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, es reuneixen aquest dimecres per a decidir si demanen el pas a la fase 1 dels 14 departaments de salut valencians que es van quedar en fase 0. La consellera entregarà al cap del Consell el nou informe de la situació del coronavirus a la Comunitat Valenciana, un text que es pretén que estiga ben lligat per a evitar situacions com la de divendres passat.

Precisament, aquest dimecres acaba el termini perquè les autonomies que estan en fase 0 sol·liciten avançar a la 1. Una comissió bilateral estudiarà entre dijous i divendres els nous informes que s'aporten i decidirà si aquestes zones se sumen als 10 departaments i al Racó d'Ademús i inauguren nova etapa en la desescalada.

En un primer moment, es va esgrimir la falta de proves PCR com a motiu principal del no avanç de tota la Comunitat Valenciana a fase 1. Ara, també es parla de l'excés de mobilitat a les grans ciutats i les àrees metropolitanes com a factor decisiu. Ara bé, segons la consellera, el Ministeri no exigia aquest requisit quan presentaren l'informe.

Per la seua banda el ministre de Sanitat, Salvador Illa, evita el cos a cos i descarta entrar en polèmiques. Així, ha assegurat que ja “s’han aclarit les coses” amb el govern valencià després dels retrets de Puig i Barceló.

Segons apunten fonts del Ministeri, València, Alacant, Castelló i la resta de departaments que encara no han passat tenen ara moltes probabilitats de fer-ho perquè han millorat les dades assistencials, epidemiològiques i de detecció precoç.

També et pot interessar

stats