El Consell espera l'aprovació del TSJCV per a declarar un toc de queda imminent

Quan la norma entre en vigor, es restringirà la mobilitat entre la mitjanit i les 6 del matí fins al 9 de desembre.

Imatge de la ciutat de València de nit
Imatge de la ciutat de València de nit / Shutterstock

La Generalitat prepara la ciutadania per a activar noves restriccions a la mobilitat, que començarien per l'aplicació imminent d'un toc de queda entre la mitjanit i les sis del matí al conjunt de la Comunitat Valenciana. Ho va avançar aquest dijous el president Ximo Puig i ho ha justificat aquest divendres la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, per l'empitjorament de la situació epidemiològica.

Amb la reducció de l'activitat nocturna el govern valencià vol limitar un dels principals focus de contagis socials, les festes privades i els botellots, amb el menor cost possible per a l'activitat econòmica.

La consellera ha advertit en un comunicat que en dues setmanes ha augmentat un 45% la incidència [acumulada] i al llarg del mes d'octubre, el nombre de persones hospitalitzades ha crescut un 97%, i el de les persones ingressades en UCI un 65%”.

Barceló ha explicat que tot i que els registres actuals no són comparables als pitjors moments de la pandèmia aquestes mesures pretenen evitar aquella situació. Ha recordat que les 766 persones hospitalitzades en l'actualitat queden lluny dels 2.189 ingressos en planta de llavors. Segons els registres de Sanitat Universal hi ha 117 persones en les UCI, quan en la primera onada s’hi va arribar a atendre 386 pacients.

El Consell, a l'espera del TSJCV

El Consell ja ha demanat avals jurídics a l'advocacia de la Generalitat i al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a assegurar l'encaixament legal de la decisió, que afecta drets fonamentals, sense l'empara d'una declaració d'estat d'alarma, la qual correspon al govern central.

La falta de consens entre les autonomies en la reunió interterritorial ha motivat l'acció unilateral del govern de la Generalitat. El president Ximo Puig va anticipar aquest dijous que la norma per a habilitar el toc de queda podria formalitzar-se en 48 hores, a comptar des de dijous, si l'aprova el TSJCV.

"Estem en un moment en què encara som a temps de prendre decisions i així ho farem" va manifestar Puig, qui ha anticipat la “bona disposició” de la patronal, els sindicats i els partits polítics per a acceptar la mesura.

També et pot interessar

stats