Ajuntaments, Consell i agents socials participen en l'Aliança Valenciana contra la Inflació

La Generalitat destinarà als municipis valencians 58,9 milions d'euros el 2023 per a combatre la inflació

Imatge aèria de Bicorb
Imatge aèria de Bicorb / Sergio Formoso

La Generalitat ha convocat aquest dilluns la cimera Aliança Valenciana contra la Inflació, en què participaran agents socials i municipis, a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), amb l'objectiu de posar en comú mesures per a pal·liar els efectes de l'escalada de preus en les famílies.

El director general d'Administració Local, Toni Such, ha explicat aquest diumenge que el 2023 tots els municipis de la Comunitat Valenciana rebran una aportació del Consell per a combatre la inflació. Segons explica en un comunicat Presidència, la Generalitat destinarà un total de 331,4 milions als municipis de la Comunitat Valenciana al llarg del període 2017-2023 a través de quatre fons. El 2023 els ajuntaments rebran 58,9 milions, mentre que en el període 2017-2023 n'hauran rebut en total 272,5.

Aquesta injecció econòmica es canalitzarà través de quatre fons de cooperació i també busca promoure les inversions, impulsar el turisme, lluitar contra els incendis forestals i frenar la despoblació.

“Aquesta aliança que impulsa la Generalitat és una aposta clara per anar tots junts i ajudar la ciutadania en un moment complicat d'escalada de preus. Volem sumar esforços, treball i col·laboració per part de tots per a ajudar la ciutadania i eixir d'aquesta situació”, ha indicat Such.

Quatre fons i 58,9 milions per al 2023

Aquests 331,4 milions es distribueixen de la següent manera: Fons de Cooperació Municipal (280 milions), Fons per a Municipis Turístics (21 milions), Fons contra el Despoblament (20,4 milions) i Fons de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal (10 milions). Tots tenen com a objectiu vertebrar territorialment la Comunitat Valenciana i impulsar el desenvolupament de les entitats locals.

“És el pressupost més ambiciós en la història de la Generalitat destinat a impulsar l'autonomia municipal, en facilitar als ajuntaments recursos perquè els invertisquen en àrees estratègiques que faciliten la vida dels seus habitants, que fomenten el desenvolupament dels seus territoris, la creació d'ocupació i que contribuïsquen a fer front a la inflació”, ha indicat Such.

Fons de Cooperació Municipal: 66,4 milions per al 2023

El Fons de Cooperació Municipal, el de més pes i pedra angular de tota la política municipal de la Generalitat, representa el 85% dels fons i preveu una dotació per al 2023 de 40 milions que, gràcies a l'aportació de la Diputació de València i Castelló, augmenta fins als 66,4 milions, la qual cosa suposa un increment del 66% des de la seua posada en marxa el 2017.

Aquestes dotacions es reparteixen seguint criteris objectius, de manera que cada municipi tindrà el 2023 una assignació fixa de 10.000 euros, xifra que triplica la destinada el 2017 (3.000 euros). La resta de les ajudes es distribueix en funció de la població inscrita en el padró, amb factors de correcció a favor dels municipis menuts.

Toni Such ha agraït la participació en el programa a les diputacions de València i Castelló, que aporten les mateixes quantitats que la Generalitat perquè els recursos dels municipis es vegen duplicats, i ha sol·licitat a la Diputació d'Alacant “que no siga un obstacle perquè els ajuntaments de la Comunitat Valenciana reben la quantitat més gran possible de recursos basats en un criteri de repartiment objectiu i allunyat de criteris discrecionals”.

Despoblació, turisme i prevenció d'incendis

El Fons de Cooperació Municipal contra la Despoblació contempla 4,4 milions en ajudes l'any que ve per als 180 municipis de la Comunitat Valenciana en risc despoblament.

Així mateix, el Fons per a Municipis Turístics destinarà el 2023 una dotació global de 4,5 milions a les poblacions de la Comunitat Valenciana declarades com a turístiques.

Finalment, el Fons de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal, gestionat per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, tindrà una dotació en el seu primer any de funcionament de 10 milions d'euros que es destinaran a millorar la gestió forestal de zones verdes i espais naturals protegits en els diferents municipis.

També et pot interessar

stats