El Consell destinarà 23,5 milions en ajudes als afectats per la DANA

S’anticiparan 1.500 € per persona de forma immediata per a cobrir estris de primera necessitat.

VÍDEO | El Consell destinarà 23,5 milions en ajudes als afectats per la DANA

El Consell ha aprovat a Oriola (Baix Segura) iniciar les actuacions per a pal·liar els danys produïts pel temporal d'intenses pluges ocorregut a la Comunitat Valenciana els dies 11, 12, 13 i 14 de setembre. Aquest acord es plasma en l'aprovació de dos decrets amb un import total de 23,5 milions d'euros per a la concessió d'ajudes directes i urgents a ajuntaments i particulars.

La vicepresidenta del govern i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat que, en el primer decret, amb una dotació de 10 milions d'euros, el Consell aprova la bases per a la concessió d'ajudes per a cobrir les despeses urgents dels municipis pels danys del temporal.

Es realitzarà el pagament del 100% de les despeses extraordinàries dels ajuntaments afectats que ha estipulat el Consell a les comarques del Baix Segura, al Baix Vinalopó, l'Alt Vinalopó i la Costera. Els ajuntaments tenen 15 dies per a presentar les despeses extraordinàries i un altre termini de 45 dies per a presentar l'estimació de danys.

El segon decret es dirigeix a pal·liar la pèrdua de béns i estris de primera necessitat de persones físiques amb habitatges en els municipis afectats per la DANA i que ascendeix a 13,5 milions d'euros. La quantia és de 4.500 euros com a màxim per habitatge i, segons Oltra, “s'anticipen 1.500 euros immediatament als particulars”, que hauran de presentar la sol·licitud en un termini de quinze dies. 

Les sol·licituds es podran presentar als ajuntaments i en les dues oficines de coordinació d'atenció dels afectats que s'han obert a Dolores i Ontinyent.

Pla de xoc

A més de les actuacions urgents desenvolupades en els decrets que s'ha s'aprovat, el Consell posarà en marxa un pla de xoc per a la recuperació de les comarques afectades pel temporal. Aquest pla preveu ajudes a particulars, mesures de suport a persones que desenvolupen una activitat econòmica i un pla d'ocupació extraordinària.

D'altra banda, el Consell ha aprovat instar el govern espanyol a la declaració dels municipis afectats com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil, i també s'insta a la tramitació de subvencions i activació del fons de solidaritat de la UE per a catàstrofes naturals greus.

Alumnes sense escola i carreteres tancades

Oltra ha explicat que, al Baix Segura, a poc a poc s'està tornant a la normalitat, encara que 3.000 xiquets segueixen sense anar a classe. “La majoria recuperaran la normalitat el dilluns, però a Dolores i Sant Fulgenci no sabem quan podran tornar”, ha apuntat. També ha explicat que nou carreteres continuen tallades, però ha avançat que la CV-930, “que és important per a la comarca del Baix Segura, el dimarts o el dimecres estarà oberta”.

També et pot interessar

stats