El Consell defensa la inclusió de 1.325 milions al pressupost per “justícia social”

L’oposició acusa els grups del Botànic de presentar uns comptes “ficticis i irreals” en el debat de les esmenes parcials.

Imatge d'arxiu de la comissió d'Economia de les Corts
Imatge d'arxiu de la comissió d'Economia de les Corts

Mentre que els grups del Botànic han justificat la inclusió de 1.325 milions en el pressupost de la Generalitat de l'any que ve perquè ho considera “de justícia social”, l’oposició els ha acusat de donar suport al Consell per a configurar uns ingressos “ficticis i irreals”. Són algunes de les acusacions que s’han creuat aquest matí, en què es debatien les esmenes parcials als pressupostos de la Generalitat.

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Aitana Mas, ha defensat als corredors que el Botànic ha de "fer pressió" sobre el futur govern espanyol, perquè aplique la partida reivindicativa de 1.325 milions d'euros que recullen els pressupostos autonòmics. "Ho hem dit per activa i per passiva: és de justícia social", ha subratllat.

Així mateix, Mas ha aprofitat per a reivindicar un nou model de finançament autonòmic “de manera immediata” i ha retret als populars que critiquen aquesta mesura quan el govern de Mariano Rajoy no va canviar el sistema de finançament. Els 1.325 milions, segons la diputada de Compromís, són diners que “els valencians no reben i es mereixen”. I, en aquesta línia, ha demanat al govern que paque el 50% dels fons per a la dependència, tal com li correspon per llei, en lloc del 12% actual.

Des del PSPV, el diputat José Muñoz ha defensat que els 1.325 milions pressupostats pretenen que “cap valencià es quede enrere per qüestions econòmiques” i ha defensat que el pressupost de l'any que ve és efectiu i “àgil”. Des d’Unides Podem, Ferran Martínez ha defensat el treball de cohesió que realitza el seu partit des que fa uns mesos es va integrar en el Consell i la “forta aposta” per les polítiques d’habitatge.

Crítiques de l’oposició

En canvi, des de l’oposició, el popular Rubén Ibáñez ha insistit que són uns pressupostos "absolutament ficticis" i ha advertit que "l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal va destapar que necessitaran un ajust de 1.700 milions per a complir els objectius", la qual cosa el PP veu com "una bufetada en tota regla al Botànic".

De Ciutadans, Ruth Merino ha alertat que hi ha "més ingressos, a més dels 1.325 milions que s'esperen rebre i no es rebran", així com "una previsió exagerada dels ingressos tributaris". Mentrestant, Ángeles Criado ha justificat que Vox ha presentat una esmena global a tots els comptes perquè són "ficticis i irreals" i parlar d'ingressos quan no hi ha govern a Espanya, amb "1.325 milions que venen anys arrossegant-se".

També et pot interessar

stats