El Consell d'Europa proposarà deu anys d'inhabilitació per a Pedro Agramunt

La Comissió de Reglament sancionarà el senador valencià del Partit Popular per pràctiques corruptes

El senador valencià del Partit Popular Pedro Agramunt
El senador valencià del Partit Popular Pedro Agramunt / Europa Pres

El Consell d’Europa sancionarà el senador valencià del Partit Popular (PP) Pedro Agramunt amb deu anys d’inhabilitació per pràctiques corruptes. La Comissió de Reglament de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa farà pública aquesta proposta de sanció que suspén tots els drets d’Agramunt com a membre de la cambra i li retira drets, com el dret a iniciar resolucions o a formar part de qualsevol tipus de missió. Per al diputat de PDeCat Jordi Xuclà i els altres membres investigats, es proposa una sanció de dos anys. La Comissió considera que han comés una violació greu del Codi de Conducta. 

Alguns membres de la Comissió han avançat en les xarxes socials la sanció que han acordat per a Agramunt i la consideren un exemple de castic contra la corrupció. El senador del PP va comparéixer dimarts davant de la Comissió per a donar explicacions. La sanció naix d’un informe independent del Consell d'Europa que assenyala l'expresident de la Assemblea Parlamentària, Pedro Agramunt, com un actor "clau" en una trama de corrupció. En un informe de prop de 200 pàgines elaborat pel cos independent d'investigació de l'organisme amb seu a Estrasburg, s'apunta que hi ha fortes sospites que determinats membres es van involucrar en activitats corruptes a favor de l'Azerbaidjan que consistirien a silenciar les crítiques del Consell cap al país. Entre els membres investigats també hi ha el diputat del PDeCat al Congrés Jordi Xuclà.

La proposta de sanció s'ha avançat per xarxes socials 

Pel que fa a Agramunt, l'informe destaca el suport del polític popular a interessos d'aquest estat caucàsic i la seua intervenció per a suavitzar les crítiques contra les autoritats del país. La investigació independent la va encarregar el mateix Consell d'Europa i trau a la llum pràctiques corruptes. L'informe alerta de suborns de les autoritats de l'Azerbaidjan a Agramunt. El text fa una referència clara a regals que ha rebut el senador espanyol del PP i, fins i tot, aporta testimonis de presumptes suborns amb prostitutes. Agramunt va presidir l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa entre el gener del 2016 i l'octubre del 2017. La institució va forçar la seua eixida després de conéixer que havia viatjat a Síria amb diputats russos i que s'hi havia entrevistat amb el president Baixar al-Assad.

En l'informe dels investigadors se suggereix a la Fiscalia d'Espanya que rastrege els possibles   pagaments que ha pogut rebre Agramunt com a contrapartida per la seua actuació favorable a les autoritats de l'Azerbaidjan.  Pedro Agramunt nega la veracitat d’aquest informe i al·lega que és víctima d’una campanya de grups de pressió, alguns dels quals relacionats amb el procés independentista català. El Consell d'Europa ha de ratificar la proposta de sanció.

També et pot interessar

stats