El Consell d'Europa inhabilita Agramunt durant deu anys

El Partit Popular ha citat Pedro Agramunt el pròxim dimarts al Senat perquè hi done explicacions.

El senador valencià del Partit Popular Pedro Agramunt
El senador valencià del Partit Popular Pedro Agramunt / @pagramunt

El Consell d’Europa sanciona el senador valencià del Partit Popular amb deu anys d’inhabilitació per pràctiques corruptes. La Comissió de Reglament de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa suspén alguns dels drets d’Agramunt com a membre de la cambra i li'n retira d'altres com ara els d'iniciar resolucions, exercir de ponent o formar part de qualsevol tipus de missió electoral. Per al diputat de PDeCat Jordi Xuclà i els altres membres investigats, proposa una sanció menor de dos anys. La Comissió considera que han comés una violació greu del Codi de Conducta.  

El senador del PP va comparéixer dimarts davant de la Comissió per donar explicacions. La sanció naix d’un informe independent del Consell d'Europa que assenyala l'expresident de l'Assemblea Parlamentària, Pedro Agramunt, com a actor clau en una trama de corrupció. Pedro Agramunt no ha contestat les reiterades telefonades i missatges d’À Punt perquè poguera donar-ne la seua versió. En declaracions a l’agència Europa Press, ha assegurat que es tracta d’una sanció menor, i argumenta que les acusacions contra ell han quedat desmuntades. La direcció del Partit Popular del Senat es reunirà dimarts amb Pedro Agramunt per escoltar la seua versió sobre la investigació i les sancions del Consell d'Europa, i decidirà si pren o no alguna mesura. El Partit Popular manté obert l'expedient informatiu. L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ja va demanar responsabilitats polítiques a Pedro Agramunt i a la resta de membres assenyalats per haver afavorit l’Azerbaidjan, i els va instar a renunciar al seu mandat. La resolució es va aprovar el passat mes d’abril per una àmplia majoria de 123 vots a favor, 9 en contra i 10 abstencions. 

L’informe de vora 200 pàgines  elaborat pel cos independent d'investigació de l'organisme amb seu a Estrasburg, indica que hi ha raons per a sospitar que determinats membres es van involucrar en activitats corruptes a favor de l'Azerbaidjan que consistirien a silenciar les crítiques del Consell a aquell país. Pel que fa a Agramunt, l'informe destaca el suport del polític popular a interessos d'aquell estat caucàsic i la seua intervenció per a suavitzar les crítiques contra les autoritats. La investigació independent la va encarregar el mateix Consell d'Europa, i ara trau a la llum pràctiques corruptes. L'informe alerta sobre suborns  de les autoritats de l'Azerbaidjan a Agramunt. El text fa una referència clara a regals que ha rebut el senador espanyol del PP i, fins i tot, aporta testimonis de presumptes suborns a prostitutes. Agramunt va presidir l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa entre el gener del 2016 i l'octubre del 2017. Aquesta institució va forçar l'eixida d'Agramunt arran d'haver tingut constància que havia viatjat a Síria amb diputats russos i que s'hi havia entrevistat amb el president Bashar al-Assad.

En l'informe dels investigadors se suggereix a la Fiscalia d'Espanya que rastrege els possibles pagaments que ha pogut rebre Agramunt com a contrapartida per la seua actuació favorable a les autoritats de l'Azerbaidjan. Pedro Agramunt nega la veracitat d’aquest informe, al·lega que és víctima d’una campanya de grups de pressió i que alguns d'aquests estan relacionats amb el procés independentista català.

També et pot interessar

stats