El Consell construirà un dic de contenció antiriuades a Sant Fulgenci

L'obra costarà 3,2 milons d'euros i protegirà més de 5.000 veïns residents en la part est del municipi

La consellera Pradas (dreta), durant la visita aquest dimarts a Sant Fulgenci
La consellera Pradas (dreta), durant la visita aquest dimarts a Sant Fulgenci / Generalitat

La Generalitat construirà un dic de contenció per a fer front a grans avingudes d'aigua a Sant Fulgenci. L'obra, anunciada aquest dimarts després de la reunió del ple del Consell, costarà vora uns 3,2 milions d'euros i permetrà protegir els més de 5.000 veïns que resideixen en la part est del municipi.

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomés Pradas, ha visitat l'Ajuntament d'aquesta població del Baix Segura, una de les més afectades per la DANA que en setembre de 2019 va arrasar la comarca. El temporal, que va descarregar fins a 500 litres per metre quadrat en 48 hores, va deixar per a la història imatges amb carrers totalment negats, va causar un forat de 1.300 milions d'euros en destrosses i es va cobrar la vida de dues persones. Per a commemorar l'efemèride, el govern liderat per Carlos Mazón ha traslladat la trobada setmanal del gabinet bipartit a Oriola, amb la presència de tots els consellers i conselleres que l'integren. Un gest de complicitat, ha afirmat, que pretén mostrar el "compromís" que té el Consell amb la comarca.

Posteriorment, la consellera Pradas ha fet una visita institucional a Sant Fulgenci i s'ha compromés amb l'alcalde, José María Ballester, a impulsar una "infraestructura hidràulica urgent i necessària" com és el dic de contenció planificat. La responsable d'Infraestructures ha manifestat que la Generalitat "posarà totes les eines a l'abast" per a avançar i traure a licitació les obres mitjançant un model de contracte mixt de reducció del projecte constructiu i d'execució de l'obra.

Pradas, que ha visitat la localitat acompanyada per la directora general de l'Aigua, Sabina Galindo, ha assegurat que el Consell "farà pinya amb els alcaldes i alcaldesses perquè el pla Vega Renhace siga una realitat i atenga la vertadera naturalesa de l'objecte, que no és una altra que la de preparar les infraestructures davant futures emergències i catàstrofes com la que vam patir en 2019". Exemple d'això, ha afegit, "és la construcció d'aquest dic que impedirà l'entrada d'aigua que, en situació d'avinguda o de fortes pluges, eleva el nivell des de l'est del nucli per efecte del recés que genera l'N-332". "Una actuació que, en definitiva, reforçarà la seguretat de la nostra ciutadania", ha afegit.

Noves inversions en la comarca

El pla Vega Renhace és un projecte estratègic posat en marxa per l'anterior govern del Botànic per a reconstruir la comarca del Baix Segura després de la DANA de 2019 i que, segons el PSOE, ha suposat inversions milionàries en els últims quatre anys en actuacions contra les inundacions. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha qualificat la iniciativa de "propaganda electoral" i ha criticat que el grau d'execució es queda en només el 18% de tot el pressupostat. "Moltes de les obres no tenen res a veure amb l'aigua, sinó que estan relacionades amb infraestructures de tipus sanitari o educatiu. Independentment del títol, volem executar els compromisos pressupostaris que hi ha amb el Baix Segura", ha sostingut el popular.

També et pot interessar

stats