El Consell consignarà la partida reivindicativa de 1.325 milions en els pressupostos de la Generalitat de 2019

És el quart any que consignen aquesta partida i la seua finalitat és compensar l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

És el quart any que consignen aquesta partida i la seua finalitat és compensar l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana.
És el quart any que consignen aquesta partida i la seua finalitat és compensar l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. / Eurpoa Press.

El ple del Consell ha aprovat consignar per quart any la partida reivindicativa de 1.325 milions en els pressupostos de la Generalitat de 2019, per a compensar l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. Segons ha declarat la vicepresidenta, Mónica Oltra, la Comunitat Valenciana està singularment maltractada i fins que es renove el sistema de finançament caducat des de 2014, necessita mesures pal·liatives per a deixar de dessagnar-se.

Oltra ha assegurat que el Consell és confiat i espera rebre els 1.325 milions i més. Sobre els compromisos de Pedro Sánchez de destinar 900 milions a la Comunitat Valenciana en els seus pressupostos vol esperar a veure en què es concreten per a fer qualsevol valoració.

Quan li han preguntat si no n’hi hauria hagut prou a incloure l'esmentada quantitat en els pressupostos, ha assenyalat que la política té els seus símbols i que mitjançant aquests es fa palesa la voluntat del Govern Valencià de compensar l'infrafinançament i protegir l'estat del benestar, que es compon de quatre pilars bàsics, tres dels quals (educació, sanitat i serveis socials) són competència de les comunitats autònomes.

Segons la vicepresidenta, l'objectiu d'aquest acord és garantir que la prestació dels serveis públics fonamentals se situe en nivells semblants als del conjunt de les autonomies. Diferents informes econòmics, emesos tant per institucions públiques com privades, diuen que la Comunitat Valenciana necessita disposar d'ingressos addicionals per a arribar a la despesa mitjana per habitant de la resta d'autonomies.

Infrafinançament autonòmic

L'informe de la comissió d'experts a nivell nacional ha fixat en 16.000 milions d'euros la insuficiència global de recursos de les autonomies i, entre elles, la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada de tot Espanya. Com a conseqüència, a pesar que la despesa per càpita valenciana és inferior a la mitjana, es genera un dèficit superior, la qual cosa suposa una greu injustícia pels cinc milions de valencians.

Per a l'exercici 2019, el govern central ha augmentat el finançament en 334,5 milions respecte de l'exercici de 2018, però Mónica Oltra pensa que aquesta xifra no serà definitiva, ja que el ritme de creixement de l'economia valenciana es preveu superior a la mitjana estatal. A més, atés el previsible augment de la despesa de la resta de comunitats autònomes per a 2019, aquestes millores seran insuficients per a absorbir la diferència de despesa mitjana entre la Comunitat Valenciana i la resta d'autonomies.

D'altra banda, la incertesa al voltant de l'aprovació de la Llei de pressupostos generals per a 2019 faria que les comunitats autònomes no tingueren un marc financer pressupostari suficientment estable i transparent per a poder projectar els respectius pressupostos autonòmics.

També et pot interessar

stats