El Consell aprova uns pressupostos "expansius" amb més del 50% destinat a Sanitat

Serà la inversió més gran de la història, amb 25.627,55 milions d'euros, per a actuar en una situació excepcional derivada de la pandèmia.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; el president, Ximo Puig; i el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, aquest divendres
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; el president, Ximo Puig; i el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, aquest divendres / GVA

El ple del Consell ha aprovat aquest matí el projecte de llei de pressupostos de 2021. Els comptes de la Generalitat per a l'any que ve superaran els 25.000 milions d'euros per a actuar en una situació excepcional derivada de la pandèmia. Destaquen les partides destinades a Sanitat Universal, que creixen un 10% per a afrontar la Covid-19. Són 2.605 milions més que el 2020 en uns pressupostos que contemplen destinar més de 14.000 milions d'euros a Sanitat Universal, Polítiques Inclusives i Educació.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va avançar alguns detalls dels comptes en la sessió de control d'aquest dijous i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha desgranat aquest divendres a les Corts totes les partides previstes. El pressupost més gran de la història de la Generalitat per a provocar, segons Puig, la reactivació econòmica i social de la Comunitat Valenciana.

Els pressupostos tenen una xifra global de 25.627,55 milions d'euros, enfront dels 23.021,9 milions de 2020, i són els segons del Botànic II, l'executiu valencià que comparteixen el PSPV, Compromís i Unides Podem. El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha destacat que són uns comptes “per a un nou inici” i els “més expansius de la història”.

Soler ha defés que “totes les previsions” indiquen que continuaran els “efectes negatius” de la pandèmia l'any que ve i, per això, ha apuntat que els recursos s'han orientat a l'atenció sanitària, la reconstrucció econòmica i recuperació social. Així, ha defés que augmenten “totes” les partides de protecció social. Així, creix un 22% el pressupost per a dependència, amb el qual s'atendrà, per exemple, la reivindicació històrica de l'equiparació salarial del personal sanitari de les residències amb el de la sanitat pública.

També ha considerat que la reactivació econòmica “haurà de posar-se en marxa en el marc dels pactes de recuperació” social, polític i institucional. “Els pressupostos són la resposta del Consell a la singular conjuntura que ha permés aquests acords”, ha asseverat.

Després del vistiplau del Consell, els pressupostos afronten a partir de la setmana que ve la tramitació parlamentària, amb la presentació d'esmenes a les Corts per a afegir o modificar partides.

També et pot interessar

stats