El Consell aprova el Reglament d'habitatge de protecció pública que fixa topalls de preus

Regula tant la promoció privada com la pública, a més de la gestió del patrimoni públic de la Generalitat. Fixa preus màxims de venda, renda i cessió d'ús "conforme a la realitat socioeconòmica actual"

Aitana Mas aquest divendres
Aitana Mas aquest divendres / À Punt NTC

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el Reglament d'habitatge de protecció pública (VPP) i règim jurídic de patrimoni d'habitatge i sòl de la Generalitat, que fixa preus màxims de venda, renda i cessió d'ús "conforme a la realitat socioeconòmica actual".

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i portaveu del Consell i consellera d'Igualtat, Aitana Mas, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu valencià, en la qual ha assegurat que l'objectiu de la norma és la simplificació de la normativa vigent fins ara en un únic document.

El reglament regula tant la promoció privada com la pública, a més de la gestió del patrimoni públic d'habitatges i sòl de la Generalitat.

Així mateix, la nova norma busca afrontar la "persistent escassesa d'oferta d'habitatge assequible a la Comunitat Valenciana" i frenar els efectes que la inflació i la pujada dels tipus d'interés estan tenint en el sector immobiliari. A més dels produïts per la guerra d'Ucraïna, que ha provocat l'augment del preu dels costos de material.

Novetats del reglament

Quant a les novetats del reglament, atorga caràcter permanent a la qualificació dels habitatges de protecció pública. Amb això es pretén frenar l'especulació en aquesta mena d'habitatges.

Així mateix, es recull el permís de l'accés a la propietat de persones jurídiques, sempre que els habitatges es destinen a arrendament o cessió d'ús a persones físiques que complisquen els requisits.

A més, queda recollida l'excepcionalitat de mantindre la propietat d'un únic habitatge de protecció pública, de manera transitòria, en els casos de necessitat per canvi de domicili i vinculat a obtindre la qualificació permanent si l'habitatge no la té.

Preu màxim de 2.200 euros per m²

El preu màxim de venda de referència s'estableix en el moment d'aprovació d'aquesta norma a tota la Comunitat Valenciana en 2.200 euros/m², encara que "pot ser modificat" segons circumstàncies particulars com els costos de l'execució material de l'habitatge i no excedirà el preu d'habitatge lliure d'obra nova.

El preu màxim del lloguer es calcula sobre la base de les diferents escales d'ingressos de la unitat de convivència i inclourà les despeses de comunitat ordinàries.

Per exemple, ha detallat Mas, en una llar en què tota la unitat de convivència reba 1.600 euros mensuals, no se li podrà exigir més de 420 euros de lloguer per un habitatge 70 m².

També et pot interessar

stats