El Consell aprova la nova llei d'urbanisme després de modificar-ne un centenar d'articles

La norma protegeix espais naturals públics a menys de 10 quilòmetres de la costa i busca reparar els coneguts com 'PAI fantasma'.

Àrea de la Mallada de Riba-roja de Túria, on es preveia la construcció de 550 habitatges
Àrea de la Mallada de Riba-roja de Túria, on es preveia la construcció de 550 habitatges / Europa Press

Les Corts han aprovat la modificació dela Llei d'ordenació de patrimoni, urbanisme i paisatge (LOTUP), després de modificar un centenar d'articles. La norma, aprovada aquest dimecres, protegeix els espais naturals públics que es troben a menys de 10 quilòmetres de la costa i busca reparar els coneguts com PAI fantasma.

 

Els canvis donen preferència a l'edificació dels solars en les àrees urbanes o la possibilitat que els ajuntaments realitzen una reversió de la reparcel·lació, és a dir, que les reparcel·lacions forçoses queden sense efectes en cas que les obres d'urbanització no s'executen. A més, atorguen nous instruments jurídics per a donar solució a les urbanitzacions fantasmes, fruit de la bambolla immobiliària. Es vol facilitar que s'acaben de construir i que s'amplie el temps d'execució a 10 anys en espais com Serrelles a Alcoi, una microciutat als peus de la serra de Mariola on es projectaren 1.500 xalets i actualment només hi viuen 47 famílies.

 

I per a evitar errades passades, la llei inclou un nou article per conservar espais naturals públics que estan a 10 quilòmetres de la costa. És el cas de la muntanya Romeu, a Sagunt, amenaçada des de fa anys per una pedrera, o el saladar de Fontcalent i la serra dels Colmenars a Alacant; també, la muntanya de les Creus de Tavernes de la Valldigna quedarà salvada de l'explotació urbanística. D'altra banda, per primera vegada, es té en compte la perspectiva de gènere per tal de fer més inclusives les ciutats.

També et pot interessar