El Consell aprova hui les ajudes per a pal·liar els danys causats per les fortes pluges

També es donarà llum verda a una partida de 3 milions d’euros per a fer front al despoblament en els municipis valencians.

Passeig Marítim de Vinaròs, una de les poblacions més afectades per la gota freda
Passeig Marítim de Vinaròs, una de les poblacions més afectades per la gota freda

El Consell aprovarà en el ple del Consell d’aquest divendres les ajudes per a atenuar els danys provocats per la gota freda que ha castigat la Comunitat Valenciana i que ha deixat registres històrics, tancaments de col·legis, evacuacions i talls de carreteres, entre altres incidències. Ho farà a través d’un decret urgent per a donar resposta als efectes de l’aigua i les destrosses que afecten a infraestructures agràries, de pobles i ciutats.

L’ordre del dia també contempla l’aprovació d’un total de 3 milions d’euros en ajudes contra el despoblament. La mesura beneficiarà a 143 municipis, el 50% dels quals es troben a la província de Castelló.

L’objectiu de les ajudes, englobades en el Fons de Cooperació Municipal i dins de l’Agència Valenciana contra la Despoblació, és lluitar contra la pèrdua d’habitants en els pobles més menuts.

Es distribuiran en 74 localitats de Castelló, 46 de la de València i 23 d’Alacant. El president del Consell, Ximo Puig, ha assegurat que “confia una vegada més en els ajuntaments”, ja que són els consistoris els que hauran de decidir en quines iniciatives contra la despoblació inverteixen els recursos.

Els municipis que han sigut inclosos com a beneficiaris d’aquesta línia pressupostària han de complir uns requisits relatius a densitat de població, criteris demogràfics, creixement vegetatiu, índex de dependència o taxa migratòria, entre altres. També es té en compte que les localitats que es troben en comarques amb densitat demogràfica igual o inferior al 12% o aquells que tenen menys de 120 habitants.

Per al cap del Consell aquesta inversió “efectivament no és la gran solució definitiva”, però ha explicat que aquest decret va en la línia de les polítiques de “superació de desequilibris territorials i d’aliança amb els ajuntaments”.

El cap del Consell ha destacat la importància que hi haja treball en els petits municipis perquè “sense treball no hi ha futur”, i ha afegit que cal avançar en la línia de dotar-los “dels millors serveis públics garantits, evitar el tancament d’escoles i traure el màxim profit als recursos sanitaris, a més de garantir la mobilitat”.

També et pot interessar

stats