El Consell aprova el decret que dona preferència a les administracions en la compra de vivenda pública

Pretén ampliar la xarxa pública d'habitatges i comptarà amb el dret de tanteig i de retracte per a combatre l'especulació i els ‘fons voltor’.

El vicepresident Dalmau, aquest divendres en la roda de premsa posterior al ple del Consell

El ple del Consell ha aprovat el decret llei que dona el dret de compra preferent a les administracions a l'hora d'adquirir habitatge de protecció pública quan isca al mercat per impagament de deutes hipotecaris o en grans operacions immobiliàries. Fins ara, aquest dret només el podia exercir la Generalitat. Segons la vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d'Habitatge i vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, l'objectiu és crear una xarxa d'habitatge públic i evitar l'especulació de fons voltor.

Aquest decret llei pretén donar resposta a les situacions d'emergència residencial existents, imprimint un nou impuls al dret d'adquisició d'habitatges preferent de l'administració a través del dret de tanteig i de retracte. Això permet que, davant la notificació de venda per part de qualsevol propietari o propietària d'un habitatge protegit o inclòs en les anomenades transmissions singulars, la Generalitat o l’entitat local del municipi en què estiga situada puga exercir el dret de compra d'aquest immoble de manera preferent.

A més, per a crear una xarxa d'habitatges públics amb vocació de permanència, s'introdueix per primera vegada la qualificació permanent dels habitatges adquirits mitjançant aquests drets, la qual cosa suposa la incorporació al règim de protecció pública amb caràcter general i sense límit temporal. D'aquesta manera es volen corregir les ineficiències derivades de règims de protecció temporal o de diversos instruments d'ajudes públiques per a l'adquisició d'habitatges en el mercat lliure, atés que no han resultat adequats per a la construcció d'un parc públic d'habitatges.

Un decret històric, segons Dalmau

El Consell entén que necessita dotar-se d'instruments que li permeten crear una vertadera xarxa d'habitatge públic que, amb la major urgència possible, done alternatives als qui no poden accedir al mercat lliure d'habitatge, tant de compra com de lloguer. També per a donar cobertura als qui pateixen una situació d'emergència com la provocada per la Covid-19.

Dalmau ha assegurat que aquest decret és legal i no suposa cap tipus d'intervencionisme de la Generalitat en el mercat immobiliari. Així, ha explicat que amb aquesta normativa s'està lluitant contra l'especulació, una mesura que ja estava en la regulació estatal i valenciana, “però no s'aplicava”.

Així mateix, ha destacat que tots els agents del sector immobiliari estan encantats amb aquest decret “històric”, que situarà la Comunitat Valenciana al capdavant de les polítiques d'habitatge.

Aposta per la rehabilitació d'habitatge com a font de treball

D'altra banda, Dalmau ha explicat que el Consell aposta per la rehabilitació d'edificis i vivendes per a crear una font de treball. ׅ“El Banc Central acaba de demanar als països de la UE que reforcen els plans de rehabilitació per a crear ocupació, i a la Comunitat Valenciana això ja s'està fent; de fet, enguany s'ha destinat 33 milions d'euros a aquest apartat”, ha assenyalat.

També et pot interessar

stats