El Consell aprova 823 places de funcionariat per al 2023, pendents del requisit lingüístic

Quasi el 40% dels llocs previstos, 328, són d'accés lliure per a opositors sense experiència i no comporten concurs de mèrits

Oposicions, en una imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu d'unes oposicions / GVA

El ple del Consell ha donat llum verda aquest divendres al decret d'Oferta d'Ocupació Pública (OPO) corresponent al 2023, que contempla un total de 823 places. Quasi quatre de cada deu, 328 en total, seran per al torn lliure i es cobriran per oposició lliure, sense fase de concurs de mèrits. Per tant, totes les persones aspirants tindran les mateixes oportunitats, independentment de l'experiència que tinguen com a personal de l'Administració autonòmica.

L'OPO del 2023 ha eixit a l'espera que es materialitze el requisit lingüístic, el nivell de competència de llengua valenciana que s'exigirà a tot el funcionariat de la Generalitat. Amb el decret que regularà aquest assumpte encara pendent d'aprovació per part del Consell, la vicepresidenta, Aitana Mas, ha assegurat durant la roda de premsa posterior al ple que només es demanarà en aquelles oposicions que es convoquen una vegada que s'haja validat definitivament la normativa. Segons ha explicat, està en tràmit perquè falten dos informes, de l'Advocacia i el Consell Jurídic Consultiu, respectivament. Quan el decret de funció pública siga realitat, les convocatòries hauran de demanar tant sí com no el C1 de valencià, popularment conegut com el Mitjà.

En concret, l'oferta d'ocupació aprovada contempla convocatòries per a 24 cossos i escales de l'Administració de la Generalitat. Entre elles destaquen les 45 places destinades a cobrir llocs del cos superior d'Administració de Fons Europeus o les 65 del de Tècnic d'Administració General. A elles se sumen altres 22 places d'Enginyeria Informàtica que van quedar desertes en l'OPO del 2022. I a més, s'inclou un bloc de promoció interna específica per a la consolidació de 176 llocs de treball d'educadors i educadores infantils.

L'OPO del 2023 s'ha dissenyat estenent al màxim la taxa de reposició; és a dir, el nombre de places que es permet convocar per a cobrir les baixes per jubilació de la plantilla. En aquest sentit, el govern espanyol manté una taxa del 120% en els sectors prioritaris (els d'atenció sociosanitària) i del 100% en la resta. Aquesta taxa de reposició permet convocar 521 llocs de treball, als quals s'afig un 20% addicional en aquest exercici com a mesura extraordinària per a reduir la temporalitat, més els 176 llocs del personal educador infantil, en virtut de la disposició transitòria de la llei de la funció pública per a regularitzar la situació d'aquest col·lectiu. D'altra banda, es reserva un total del 10% de les places (65) per a persones amb diversitat funcional.

A més, el decret estableix que la Generalitat s'obliga a ella mateixa a convocar els processos de selecció en un termini màxim d'un any des d'aquest divendres, dia de l'aprovació. Igualment, inclou mesures per a fomentar la igualtat de gènere perquè les convocatòries estableixen, com a criteri de desempat —abans del sorteig o primera lletra del cognom— la resolució en favor de la dona en el cas que el sexe femení estiguera infrarepresentat dins del col·lectiu de persones que integren el cos o escala objecte de la convocatòria.

També et pot interessar

stats