El Consell aprova 33 milions d'ajudes per als treballadors afectats pels ERTO

També ha adoptat mesures que garantisquen el dret bàsic d'alimentació de l'alumnat vulnerable, afectat pel tancament dels centres educatius.

VÍDEO | El Consell aprova 33 milions d'ajudes per als treballadors afectats pels ERTO

El ple del Consell ha aprovat 33 milions d'ajudes per als treballadors afectats pels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i amb reducció de jornada per conciliació. La Generalitat i els agents socials van signar dijous un acord per a fer front a la crisi socioeconòmica que genera la Covid-19. És la primera vegada que el govern valencià celebra la reunió setmanal en Divendres Sant.

200.000 treballadors i treballadores afectats pels ERTO podran demanar una ajuda de 150 euros per a pal·liar la disminució d'ingressos a causa de la reducció de l'activitat econòmica. També podran sol·licitar ajudes les persones que hagen hagut de reduir la jornada laboral per a cuidar menors o majors i que també hagen vist el sou reduït.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar aquesta nova línia d'ajudes després de reunir-se amb el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i els secretaris generals de la UGT-PV i CCOO PV. Segons el Consell, les ajudes tenen com a finalitat reduir "les conseqüències derivades de la caiguda de l'activitat econòmica pel coronavirus".

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha precisat que el que s’ha aprovat aquest divendres és el decret llei que preveu el marc legal del mecanisme. Ha avançat que serà en el pròxim ple, previst per a divendres 17, quan s’aprovarà el decret que concretarà tant l’aplicació efectiva com els terminis i procediments per a demanar les ajudes.

Dret bàsic d'alimentació

A més, el ple del Consell ha aprovat la declaració d'emergència de la contractació del subministrament d'aliments per a garantir el servei de menjador a l'alumnat beneficiari de beca o ajuda per raó de renda. L'import estimat destinat al subministrament d'aliments ascendeix a un total de 3.535.500 euros.

Es tracta d'una sèrie de mesures perquè les administracions públiques garantisquen el dret bàsic d'alimentació de l'alumnat vulnerable, afectat pel tancament dels centres educatius. Es distribuiran vals o bons amb valor de 60 euros que els beneficiaris de l'ajuda podran canviar als supermercats per productes d'alimentació bàsica.

Contractació d'urgència de mascaretes i gel

El govern valencià també ha aprovat la contractació i tramitació, per la via d'urgència, del subministrament de mascaretes i gel hidroalcohòlic. Així, es durà a terme el subministrament de 375.000 unitats de mascaretes i 10.000 unitats d'un litre de gel hidroalcohòlic higienitzant per als efectius que fan front a la crisi sanitària de manera directa i immediata.

Serveis socials i sociosanitaris

D'altra banda, el Consell ha aprovat mesures per a assegurar i garantir l'atenció i prestació dels serveis socials i sociosanitaris a les persones més vulnerables, en el marc de la pandèmia per la Covid-19.

La Generalitat negocia un avançament de liquiditat amb el govern espanyol

Durant la roda de premsa, Oltra ha explicat també que la Generalitat negocia amb el govern espanyol un avançament de les transferències de crèdit pendents. En aquest sentit, ha assegurat que estan pendents de cobrament encara 2.200 milions d’euros corresponents a la liquidació del sistema de finançament prevista per al juliol, el cobrament del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i d’un possible FLA extraordinari, i a l’augment de les bestretes pel sistema de finançament. Oltra ha assenyalat que es negocia l’avançament del 50% de l’import pendent perquè el govern valencià puga fer front als pagaments ordinaris i també als extraordinaris derivats de les actuacions contra a la pandèmia del Covid-19.

D’altra banda, ha avançat que el govern valencià també treballa amb l’espanyol per a concretar l’aplicació d’una renda mínima destinada a les persones amb dificultats com a conseqüència de la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia. Respecte a l’aplicació d’aquesta renda, Oltra ha concretat que la Comunitat Valenciana té les competències per a la gestió de les rendes mínimes. “Estem treballant amb el govern espanyol per a veure com encaixa la mesura en el sistema de protecció de les diferents comunitats autònomes. A més, hem tramitat una habilitació de crèdit de 18 milions d’euros i estem treballant a augmentar-la per a atendre la major demanda de la renda valenciana d’inclusió”, ha explicat.

També et pot interessar

stats