El Consell admet "avanços" en els acords financers amb Hisenda, però veu la proposta "insuficient"

Puig reivindica un sistema de finançament just, perquè la Comunitat Valenciana deixe d'estar "discriminada".

Ximo Puig, president de la Generalitat, aten els mitjans de comunicació a Dénia
Ximo Puig, president de la Generalitat, aten els mitjans de comunicació a Dénia / À Punt Media

El govern valencià s'ha mostrat satisfet amb l'acord amb el Ministeri d'Hisenda de compensar l'impagament de 2.500 milions de la liquidació de l'IVA de 2017 amb una rebaixa del dèficit autonòmic del 0,2% del PIB per a enguany, que es va acordar en el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest divendres. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que, tot i que la proposta "no és suficient", la iniciativa suposa un "avanç" respecte a acords anteriors.

Els "avanços" als quals es referia Puig són, com ha detallat, la flexibilitat del dèficit, que suposarà uns 300 milions per a la Comunitat Valenciana, però sobretot el compromís de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, d'augmentar la inversió en dependència. Segons el cap del Consell, la intenció de l'executiu espanyol és que l'aportació de l'Estat per a la dependència siga del 50% -actualment és del 12% en la Comunitat Valenciana- al final de la legislatura, que és el que estableix la llei.

A petició del govern valencià, un altre dels compromisos que ha assumit Montero davant l'últim Consell de Política Fiscal i Financera ha sigut el de disposar dels imports actualitzats dels lliuraments a compte -els fons que transfereix l'Estat cada mes pel sistema de finançament-, encara que no s'aproven els Pressuposts Generals de l'Estat. D'aquesta manera es garanteix que les autonomies sempre els reben, independentment que hi ha haja pressupostos estatals o no.

A pesar d'aquests compromisos, el cap del Consell ha remarcat que "la compensació de l'IVA no és el gran problema dels valencians, el gran problema dels valencians és l'infrafinançament o el fons de garantia sanitària, que suposa un deute de l'Estat amb la Comunitat de més de 500 milions d'euros".

En aquest sentit, Puig ha reivindicat, una vegada més, la necessitat de canviar el model de finançament, donat que la Comunitat Valenciana està "discriminada" i en un "moment d'enorme dificultat" pels greuges que, des del seu punt de vista, genera el sistema de finançament actual. "És fonamental que enguany s'aborde la reforma del model de finançament, perquè hi haja d'una vegada justícia entre tots els ciutadans espanyols", ha remarcat.

També et pot interessar

stats