El Congrés vota la reprovació de Marlaska pels cessaments en la Guàrdia Civil

El PSOE necessita als grups minoritaris per a salvar el ministre, ja que la iniciativa té el suport de PP, Vox i Ciutadans.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Ballesteros (Efe)

El Congrés debat i vota en el ple d'aquest dimarts la moció presentada pel PP que demana reprovar el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per les destitucions en la cúpula de la Guàrdia Civil. La iniciativa, que el grup parlamentari popular ja va avançar la setmana passada durant la inerpel·lació a Marlaska en la sessió de control, és un dels punts més destacats de l'orde del dia.

Serà la primera censura parlamentària a un membre del govern de coalició que es vota en aquesta legislatura. En principi, ja té el suport del PP, Vox i Ciutadans, que sumen el 43% de l’hemicicle. El PNB, EH Bildu i Més País ja han confirmat que no votaran a favor, però no han precisat si s’abstindran o s’hi oposaran. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha sigut clar: “No veiem cap motiu per a la reprovació, i menys per les circumstàncies que s’al·leguen”. Per tal de salvar Grande-Marlaska, el PSOE es veu obligat a buscar suports en altres formacions minoritàries, com ara els nacionalistes catalans d’Esquerra Republicana i JuntsxCat.

En el text de la moció, el PP titlla d'"antidemocràtica" l'actitud del ministre quan va destituir el coronel Diego Pérez de los Cobos al capdavant de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid. Una maniobra que, per al partit que lidera Pablo Casado, va obeir al fet que els comandaments de l'institut armat no es van plegar a les "ordes il·legals" de Marlaska ni a les seues "ingerències en el funcionament independent" del poder judicial. Per aquests fets, el PP considera Marlaska "indigne d'ocupar" el càrrec de ministre d'Interior, segons indica la moció.

Davant les crítiques del PP, el titular d'Interior ha reiterat el dret a situar "el millor equip de generals" al capdavant de la Guàrdia Civil, un cos que troba caracteritzat per "l'honor, la neutralitat política i la professionalitat" i ha defensat que els nous comandaments són "fruit de la renovació natural d'equips directius". Marlaska ha deixat clar que continuarà treballant per a modernitzar el model de seguretat i preservar la professionalitat i neutralitat política de la Guàrdia Civil.

També et pot interessar

stats