El Congrés vota els pressupostos que previsiblement rebutjarà l’oposició

Baldoví confirma a À Punt que la votació de les esmenes serà conjunta perquè la mesa no ha acceptat la proposta de Compromís.

Pedro Sánchez i Carmen Calvo, aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez i Carmen Calvo, aquest dimecres al Congrés / Chema Moya (Efe)

El Congrés dels Diputats vota aquest dimecres els pressupostos generals de l'Estat per al 2019, uns comptes que s'enfrontaran a la primera votació parlamentària amb una majoria de la cambra que es decanta per rebutjar-los. El diputat per Compromís, Joan Baldoví, ha confirmat a À Punt NTC que les esmenes a la totalitat es votaran finalment en bloc. 

Aquest dimecres continua el debat en el Congrés. El diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà s'ha reafermat en la posició del seu partit i culpa a "part de l'esquerra" de plegar-se davant la dreta. A la tribuna, el portaveu del PNV, Aitor Esteban, ha demanat als partits independentistes que reconsideren el seu vot perquè enrocar-se no es la manera de ser "més fidel" amb els seus ideals.

Vots insuficients

L'executiu socialista té compromés el suport d'Units Podem, el PNB, Compromís i Nova Canàries, a més dels 84 escons del PSOE, que sumen un total de 161 vots. Tanmateix, no serien suficients per a aprovar els comptes estatals.

El passat dimarts la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va exercir de veu del govern espanyol en el debat parlamentari previ a la votació. En la intervenció, Montero va admetre que "previsiblement" eixiran "avant les esmenes a la totalitat"

Els comptes afronten sis esmenes a la totalitat presentades pel PP, Ciutadans, ERC, el PDeCAT, Fòrum Astúries i Coalició Canària, que, en cas de mantindre's fins a la votació conjunta de dimecres i tindre els vots de tots aquests partits, prosperarien i els comptes tornarien a l'executiu espanyol, que no pot tornar a presentar-los.

La votació serà conjunta

Els representants del PP, el PSOE i Ciutadans en la mesa del Congrés han rebutjat la proposta de Compromís de votar per separat les sis esmenes a la totalitat presentades. Els lletrats argumenten que no pertoca perquè totes elles coincideixen en el mateix objectiu: retornar els pressupostos al Govern.

Baldoví, també portaveu del grup mixt en el Congrés, ha explicat que Compromís havia proposat que es votaren per separat, però la mesa de la cambra baixa ho ha desestimat per 7 vots en contra i 2 a favor. Era l'últim intent d'evitar que no s'aproven els pressupostos generals de 2019. "Inexplicablement, el partit socialista també ha votat en contra", ha dit. L'explicació, per a Baldoví, és que "el PSOE ja dona per perduts els pressupostos" i "no tardarem massa a saber el dia que anirem a les urnes. 

També et pot interessar

stats