El Congrés vota si podrà alçar el probable veto del Senat al sostre de despesa

La proposició sorgeix d’un acord entre PSOE i Units Podem per a impedir que PP bloquege l’aprovació dels objectius d’estabilitat en la cambra alta.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en una imatge d'arxiu / Ricardo Rubio (Europa Press)

El Congrés decideix aquest dimarts si pren o no en consideració la proposta de llei presentada pel PSOE, Units Podem, Esquerra Republicana i Compromís per a canviar la Llei d’estabilitat pressupostària i impedir així un veto irreversible del Senat a la senda del dèficit. 

L’objectiu de la norma és tornar al mecanisme que va fixar el govern de Zapatero perquè la possible oposició de la cambra alta al sostre de despesa i la senda del dèficit no siga irreversible, sinó que puga ser alçat per majoria simple en el Congrés.

Això sorgeix arran d’un acord entre el PSOE i Units Podem davant el repte que suposa elaborar els pressupostos generals de l’Estat de 2019. Ambdues formacions volen aconseguir un marge de dèficit major per al proper exercici, ja que amb l’actual situació, el PP pot bloquejar l’aprovació dels objectius d’estabilitat al Senat gràcies a la majoria absoluta que té. 

Segons les previsions, els vots dels grups impulsors de la proposició de llei, als quals s’uneixen els del PDeCAT i el PNB, arriben a la majoria absoluta. Sempre que no hi haja absències a l’hemicicle, l’admissió a tràmit de la iniciativa estaria garantida. 

Reforma exprés en 2016

Reforma exprés en 2016

Fa menys de dos anys que el PP, PSOE i Ciutadans ja van impulsar un canvi en la Llei d’estabilitat pressupostària que es va efectuar en menys de 20 dies. Aleshores l’objectiu era habilitar el govern en funcions de Mariano Rajoy perquè poguera modificar els objectius de dèficit.

També et pot interessar

stats