El Congrés vota la nova senda de dèficit, pendent del suport d'Esquerra Republicana

La formació independentista ha de decidir si s'absté o si vota a favor del dèficit del govern espanyol.

El Congrés vota la nova senda de dèficit, pendent del suport d\'Esquerra Republicana
El Congrés vota la nova senda de dèficit, pendent del suport d'Esquerra Republicana

El ple del Congrés vota aquest dijous la nova senda de dèficit, més flexible, que vol aprovar el govern espanyol i que encara està pendent del suport o l'abstenció d'Esquerra Republicana de Catalunya. El fet que isca avant suposa un pas clau per a elaborar els pressupostos generals de l'Estat de 2020.

Dimarts ja hi hagué un avanç per a llevar al Senat la capacitat de veto que té actualment sobre els objectius de dèficit i el deute, ja que la majoria dels grups parlamentaris es mostraren a favor de tramitar la proposició de llei presentada pel PSOE per a revertir aquesta la situació. El govern del PP va atorgar capacitat de veto a la cambra alta mitjançant la llei orgànica d'estabilitat pressupostària de 2012, aprofitant que hi tenia majoria absoluta.

Aquest dijous es debat el sostre de despesa i el nou objectiu de dèficit de l'1,8% del PIB per a enguany, que suposa una flexibilització d'1,3 punts respecte al 0,5% que encara continua vigent i que va aprovar-se en 2017. L'executiu espanyol arriba a la votació sense tindre tancat encara el suport o l'abstenció d'Esquerra Republicana de Catalunya. La formació independentista adverteix, igual com JxCat, que no tornar l'IVA pendent de 2017 a les autonomies suposa un obstacle.

Previsiblament hi votaran a favor, a banda del PSOE i Unides Podem, socis en el govern, el PNB, EH Bildu, Coalició Canària-Nova Canàries, Compromís i Més País, entre altres. Però Esquerra Republicana encara ha de decidir el sentit del vot i va dir que no s'hi pronunciaria fins a saber en quins termes acabava la reunió de dimecres entre el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya.

També et pot interessar

stats